NASA atvērusi vienu no pēdējām Mēness iežu un gāzes paraugu kapsulām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Apollo misiju laikā pirms 50 gadiem no Mēness uz Zemes tika nogādāti kopumā 2196 gāzes un iežu paraugi, tomēr tikai tagad NASA atvērusi vienu no pēdējiem paraugu konteineriem.

Visus šos piecdesmit gadus dažas no paraugu kapsulām neskartas glabājās laboratorijas noliktavā, gaidot laiku, kad tehnoloģijas būs pietiekami attīstījušās, lai šos paraugus varētu izpētīt pilnīgāk. Nu šis laiks ir pienācis, tehnoloģijas ir gana attīstījušās un zinātnieki var ķerties pie visai aizraujošā un nozīmīgā darba.

Pētnieki atvēra paraugu kapsulu ar numuru “73001”. To uz Zemes 1972. gada decembrī nogādāja astronauti Jūdžīns Sernans un Herisons Šmits. 35 centimetrus garā un 4 centimetrus resnā kapsula ir pirmā no divām vakuuma kapsulām, kas tika atvērta. Kapsula satur arī gaistošas vielas, piemēram, oglekļa dioksīdu un ūdens pēdas.

Foto: AFP / Scanpix

Mērķis bija nošķirt šīs gāzes un izanalizēt tās ar spektometrijas tehnoloģijām, kas pēdējos gados kļuvušas ļoti precīzas. Februāra sākumā tika noņemts kapsulas ārējais aizsargslānis, aiz kura Mēness gāzes nebija. Tas liecināja, ka pašai kapsulai sūces nav.

Pēc tam, 23. februārī zinātnieki uzsāka nedēļām ilgu procesu, lai pārdurtu galveno kapsulu un savāktu tajā esošās gāzes.

Pavasarī iežu paraugi tiks rūpīgi izņemti no kapsulas un sadalīti, lai tos var pētīt dažādas zinātnieku komandas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu