VVD: Latvijā esošās monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AES. Ilustratīvs foto
AES. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Latvijas teritorijā esošās 20 monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Jalinska.

VVD uzrauga radiācijas monitoringa staciju mērījumus Latvijā, kā arī Ukrainā un citās tuvākajās valstīs. Patlaban radiācijas līmenis nav paaugstināts. Vienlaikus nepārtraukti tiek monitorēta un saņemta informācija par vēja virziena atmosfēras plūsmām starp Latviju un Ukrainu.

VVD pārstāve, atsaucoties uz informāciju, kas saņemta no Starptautiskās atomenerģijas aģentūras, informē, ka šī gada 13.martā pabeigti remontdarbi vienā no divām elektroapgādes līnijām, kas nodrošina ārējo elektroenerģijas piegādi Čornobiļas atomelektrostacijai (AES) Ukrainā.

Plānots, ka pirmdien pilnā apjomā tiks atjaunots elektrības pieslēgums Ukrainas energoapgādes tīklam, līdz tam elektroenerģijas piegādi nodrošina dīzeļdegvielas ģeneratori.

Kā informē Jalinska, šodien bija plānots pilnā apjomā atjaunot elektrības pieslēgumu Ukrainas energoapgādes tīklam, tomēr Ukrainas Nacionālā elektroenerģijas kompānija "Ukrenergo" pirmdienas pēcpusdienā ziņo un Starptautiskā atomenerģijas aģentūra apstiprina informāciju par to, ka iebrucējiem izdevies atkārtoti bojāt elektroapgādes padevi.

VVD skaidro, ka lietotās kodoldegvielas glabātuvē arī bez elektroapgādes iespējams nodrošināt pietiekamu dzesēšanu.

Elektroapgādes pārtraukums nerada radiācijas drošības riskus Latvijā, uzsver VVD pārstāve.

Kā vēstīts, 9.martā plkst.11.22 Černobiļas - Kijevas augstsprieguma līnijas bojājuma dēļ tika pārtraukta elektroapgāde bijušajai Čornobiļas AES. Starptautiskā atomenerģijas aģentūra 11.martā informēja, ka Zaporižjas AES kodolmateriālu uzraudzības sistēma atjaunojusi darbību.

Rivnes, Hmeļnickas, Dienvidukrainas AES darbojas normālā režīmā. Radioloģiskie mērījumi reģionā ir normas robežās. Ukrainas teritorijā joprojām darbojas astoņi no 15 valsts reaktoriem, tostarp divi Zaporižjā, trīs Rivnē, viens Hmeļnickā un divi Dienvidukrainā.

Jau ziņots, ka Ukrainas Nacionālais atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom", atsaucoties uz valsts enerģētikas ministra Hermana Haluščenko teikto, vakar paziņoja, ka Čornobiļas AES atjaunota elektroapgāde, radioaktīvo atkritumu dzesēšanas sistēmas darbosies ierastā režīmā, izmantojot rezerves enerģijas avotus.

"Pateicoties neaptveramiem nacionālā enerģētikas operatora "Ukrenerho", mūsu kodolzinātnieku un elektriķu centieniem, izdevās atjaunot elektroapgādi Čornobiļas AES, kuru sagrābuši krievu okupanti," viņš teicis.

Haluščenko uzsvēra, ka Čornobiļas AES "ir Ukrainas enerģētikas objekts, un mums nav vajadzīga neviena cita palīdzība, lai nodrošinātu vai atjaunotu elektroapgādi mūsu objektos".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu