Noderīgi padomi ukraiņu bēgļu uzņemšanai savās mājās

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Paldies, mīļais Latvijas iedzīvotāj, ka esi gatavs palīdzēt tiem, kuri nonākuši grūtībās. Pirms steidzies uzņemt kādu pie sevis mājās, zini, ka primāri savai un bēgļu drošībai aicinām visus bēgļus tomēr vispirms virzīt uz pašvaldību sagatavotajiem bēgļu centriem / mītnes vietām, kurās nupat jau ir ap 5000+ gultasvietu visā Latvijā.

Tas dos iespēju pārliecināties, ka bēglis saņem siltu ēdienu, drošu vietu, kur būt, un informāciju par sociālajiem pakalpojumiem, uz kuriem var pretendēt. Tas arī palīdz pašvaldības darbiniekiem mazliet iepazīt konkrēto ģimeni, kas nozīmē, ka pie jums nonāk jau cilvēki, par kuriem zin mazumiņu, tāpat arī pašvaldība par jums zina kaut ko un šādi var novērst situācijas, kad ģimene, kura knapi var parūpēties pati par sevi, vēl uzņemas papildu slogu, kas beigu beigās vienalga būs jārisina pašvaldībai.

Taču, ja nu tomēr esi nolēmis uzņemt kādu kolēģi, draugu, radinieku vai paziņu paziņu pie sevis, zemāk esam apkopojuši ieteikumus, ko ņemt vērā šādā situācijā, lai pieredze abām pusēm būtu, cik nu iespējams, patīkama un rīcība skaidra.

Esam veidojuši vadlīnijas pēc vajadzību secības.

PIRMS UZŅEMŠANAS

Katrs solis, sevišķi tas, kas saistīts ar citiem cilvēkiem, ir nopietni jāizsver. Zinām, ka mūs visus mudina vēlme palīdzēt un tas ir jādara, taču aicinām nopietni izsvērt savas iespējas uzņemt cilvēkus.

Dzīvošana kopā ir svarīgs lēmums - tā ierobežos jūsu ierasto telpu, mainīs ikdienu, iespējams, radīs papildu izdevumus, un tas viss uz nenoteiktu laiku.

Lēmumu pieņemiet visa ģimene kopā, lai visi ir izteikuši gatavību šim solim. Palīdzēt šobrīd var ļoti dažādi, ne tikai uzņemot pie sevis mājās. Svarīgi ir apzināties savas iespējas, prasmes un zināšanas, un varbūt tieši tas ir veids, kā vislabāk šobrīd varat dot pienesumu Ukrainas bēgļu krīzei.

Foto: EPA/Scanpix

UZŅEMOT un PIRMAJĀ REIZĒ SASTOPOT BĒGLI

1. Pārliecinies, vai cilvēkam nav nepieciešama medicīniskā aprūpe, palūdzot novērtēt savu veselību. Ja nepieciešams, piedāvā noorganizēt palīdzību. (Atsaucoties uz Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 7. panta 4. nodaļu - Ukrainas civiliedzīvotājam ir tiesības saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus tādā pašā apjomā kā Latvijā valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros apdrošinātām personām.)

2. Parūpējies par cilvēka pamatvajadzībām. Ierādi gultasvietu, labierīcības, piedāvā paēst, iedod siltākas drēbes. Dod cilvēkam laiku, bet droši arī pasaki, ja tev jādodas prom. Tādā gadījumā mierīgi izstāsti, cik ilgi aptuveni būsi prom, kā aizslēgt dzīvesvietu u.tml. (Cilvēks ir pieredzējis kara draudus, bēgšanu, tas ir traumatisks notikums. Bieži šādās situācijās var būt ļoti dažādas traumatiska stresa reakcijas, kā rezultātā cilvēks var būt nerunīgs un pat neadekvāts. Ir svarīgi šajos brīžos maksimāli apmierināt pamatvajadzības un ļaut cilvēkam atpūsties, protams, arī izvērtējot stāvokli - nopietnas psiholoģiskas traumas gadījumā meklēt palīdzību.)

3. Parādiet, kur var uzlādēt telefonu, piedāvā sarūpēt papildu SIM karti ar Latvijas numuru un, ja iespējams, iedod piekļuvi Wi-Fi tīklam. Ja Wi-Fi nav pieejams, norādiet, kur persona var izmantot Wi-Fi bez maksas (bibliotēkās, kafejnīcās utt.). Atcerieties, ka bēgļiem ir ļoti svarīgi turpināt būt kontaktā ar savām ģimenēm, tāpēc mobilie tālruņi un internets ir viena no pamatvajadzībām.

Foto: Reuters/ScanPix

4. Atcerieties uztaisīt ātro Covid testu un ievērot epidemioloģisko drošību. (Zvanot 8989, var pieteikt cilvēku uz bezmaksas testu, mājās lietojamus antigēna testus bez maksas var dabūt savās pašvaldībās.)

5. Izstāstiet, kur cilvēks ir nokļuvis, kas ir tuvumā. Izstāstiet par kādām, iespējams, neierastām skaņām, kas dzirdamas dzīvesvietā, kā arī sniedziet informāciju par to, kādi un cik cilvēki dzīvo mājsaimniecībā. Vēlāk (kad cilvēks ir atpūties, iejuties) arī piedāvājiet iziet kopīgā pastaigā, lai parādītu, kas tuvumā.

6. Pārliecinieties, vai, iebraucot valstī, viesi ir reģistrējušies robežsardzē. Ja nav, tad lūgums palīdzēt to izdarīt, vēršoties robežsardzē 67075616 vai zvanot savai pašvaldībai. Tas ir nepieciešams gan statistikai, gan gadījumiem, ja piederīgie meklē viens otru, gan vēlāk humānās vīzas izsniegšanas vai patvēruma pieprasīšanas procesam utt.

7. Apziniet cilvēku vajadzības pēc apģērba, higiēnas precēm utt. Kopā ar personu izveidojiet sarakstu ar visu nepieciešamo. Ja ir kaut kas nepieciešams no šī un pašiem nav iespējams saorganizēt, primāri vērsieties savā pašvaldībā, sekundāri meklējiet sociālo tīklu lapās, dažas nevalstiskās organizācijas arī ar šo šobrīd palīdz. Konkrētie palīdzības saņemšanas punkti var mainīties atkarībā no pašvaldības.

8. Cilvēkam vajag cilvēku. Aprunājieties, uzklausiet, bet neuzdodiet daudz jautājumu, neizprašņājiet, esiet iejūtīgi. Esiet līdzās. Tas jau ir ļoti, ļoti daudz!

Turpinām palīdzēt kopā!

Materiālu sagatavoja Edīte Millere (ar 20+ pieredzi nevalstiskajā sektorā Latvijā un pasaulē, darbojoties gan AFS Latvia, gan "Gribu palīdzēt bēgļiem" organizācijā, kā arī vadot nodibinājumu "Iespējamā misija").

Vērtīgi resursi:

Krīzes centrs SKALBES – tālr. 116123; +371 67222922; +371 27722292

BKUS - 25680140

LatviskiUkrainiskiIzruna
Sveiki Здравствуйте Zdravstvuyte
Uz redzēšanos до побачення do pobachennya
 Paldies Дякую Dyakuyu
 Lūdzu Ласкаво просимо Laskavo prosymo
 Kā varu palīdzēt? Чим я можу допомогти Chym ya mozhu dopomohty
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu