Krievijas okupācijas armija atkal pārrauj elektroenerģijas piegādi Čornobiļas AES

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas spēki atkal pārrāvuši elektroenerģijas piegādi Čornobiļas atomelektrostacijai (AES), kuru izdevās atjauno vakar, pirmdien paziņoja nacionālais enerģētikas operators "Ukrenerho".

"Okupantu spēki atkal sabojājuši līniju, kas apgādā Čornobiļas atomelektrostaciju un Slavutičus," pavēstīja "Ukrenerho".

Kā norādīja kompānija, svētdienas vakarā pēc remontdarbu pabeigšanas līnija atsāka padot elektrību AES infrastruktūrai un Slavutičiem.

"Taču šos darbus pabeigt neizdevās, jo okupanti drīz atkal sabojāja līniju. "Ukrenerho" remontbrigādes atkal spiestas braukt uz okupēto teritoriju Čornobiļas AES tuvumā, meklēt un likvidēt jaunu bojājumu," pavēstīja "Ukrenerho".

Jau vēstīts, ka 24.februārī Krievija sāka iebrukumu Ukrainā un sagrāba AES, kur 1986.gadā notika pasaulē plašākā kodolavārija, kurā gāja bojā simtiem cilvēku un Eiropas rietumos izplatījās radioaktīvs piesārņojums.

2021.gadā Čornobiļā tika atvērta jauna radioaktīvo atkritumu pagaidu glabātava, un eksperti uzskata, ka elektroapgādes pārrāvumam nav tūlītējas kritiskas ietekmes uz drošību.

Otrdien Apvienoto Nāciju Organizācijas paspārnē esošā IAEA paziņoja, ka no Čornobiļas AES netiek pārraidīti dati, un pauda bažas par darbiniekiem, kurus uzrauga Krievijas karaspēks.

Stacijai kopš trešdienas bija pārtraukta elektroapgāde, un Baltkrievija paziņoja, ka iesūtīs savus speciālistus un nodrošinās elektrības piegādi no Baltkrievijas.

Ukrainas prezidenta kanceleja paudusi bažas, ka Krievijas puse var izraisīt provokācijas AES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu