“Tavi draugi” dibinātājs: ar karodziņiem mēs neuzvarēsim, bet ar rīcību un mīlestību gan!

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Pēc šausminošās patiesības par Krievijas iebrukumu Ukrainā, kurai neviens sākotnēji neticēja, labdarības biedrības “Tavi draugi” kolēģi nakti pavadīja whats up un telegram čatos, kur ne tikai uzreiz kļuvis  skaidrs, ka jāiesaistās, bet jau pāris stundu laikā tapis skaidrs plāns, lai dotos ceļā uz Ukrainu. "Jau nākamajā rītā bija gan humānās palīdzības ziedotāji, gan citi braucēji. Mums ātri izdevās radīt dabīgo ziedojumu loģistikas ķēdi,” par visa aizsākumu mums stāsta Ulvis Noviks, "Tavi draugi" dibinātājs.

Foto: Facebook

Kāda šobrīd ir jūsu biedrības "Tavi draugi" palīdzības shēma ukraiņu tautai kara zonās? Pastāsti, kā tas viss ikdienā notiek.

Ulvis Noviks
Ulvis Noviks Foto: publicitātes

Mūsu komanda, kurā ir brīvprātīgie, visus atnestos ziedojumus pāršķiro un pako mūsu bāzē (Ventspils ielā 50), par kuru mums milzīgu paldies jāsaka telpu īpašniekiem SIA ALFARDS, kuri uzreiz piekrita, ka pasākums varēs notikt šajās plašajās telpās. Kad viss ir pārpakots, vakarā to visu krāmējam mašīnās, kas dodas jau atkal garajā ceļā.

Cik daudz automašīnu katru dienu dodas uz kara plosīto Ukrainu?

Pirmajās dienās bija 10–15 automašīnas, bet vidēji dienā 20–25 mašīnas vai autobusi dodas ceļā. Lielākais skaits, kāds bijis pa šīm dienām, – sešdesmit.

Kur tieši nonāk saziedotās mantas?

Sākumā, kā vairums no humānās palīdzības vedējiem, nezinājām, kur konkrēti jābrauc. Sākotnēji likās, ka jābrauc uz centralizētiem Polijas krīzes centriem un jānodod mantas, jo tādi bija sākotnējie uzstādījumi. Tomēr, redzot šo lielo mantu uzglabāšanas apjomu,

mēs sapratām, ka jācenšas nogādāt mantas pēc iespējas tuvāk pašiem Ukrainas iedzīvotājiem.

Tāpēc meklējām iespējas un kanālus, kā nogādāt mantas tiem, kas atrodas garajās rindās. Visu humāno palīdzību nogādājam Ukrainas robežpunktā, kur to tālāk pārņem Ļvivas pašvaldība, nogādā Ļvivas skolā un nodod visiem tiem, kam šī palīdzība ļoti nepieciešama.

Kas pārsvarā tiek nogādāts uz Ukrainu? Un kas šobrīd ir visakūtāk nepieciešams?

Uz Ukrainu vedam absolūti jebko, kas tur varētu būt nepieciešams. Pirmajās kara dienās koncentrējāmies uz cilvēkiem, kuri aukstumā stāv rindās uz robežas. Segas, pledi, uzreiz lietojamā pārtika. Šobrīd rindu problēma ir samazinājusies, un

tagad galvenā koncentrēšanās notiek uz Ukrainas iedzīvotājiem, kuriem nepieciešama medicīna un jebkādas preces izdzīvošanai.

Visnepieciešamākās ir pirmās palīdzības lietas ievainotajiem (marles, saites, plāksteri, žņaugi, folijas segas, elastīgās saites, pretsāpju/pretiekaisuma bezrecepšu medikamenti, uzreiz lietojama pārtika un ūdens.

Mašīnas neatgriežas Latvijā tukšas – atpakaļ uz Latviju nogādājat patvēruma meklētājus. Cik ar jūsu biedrības starpniecību ir jau izdevies nogādāt?

Tā ir mūsu galvenā lieta – palīdzēt šiem cilvēkiem, kuri meklē patvērumu, lai nonāktu Latvijā. Šobrīd vēl apkopojam datus, bet

apmēram ir atvesti 350 cilvēki.

Daļa no šiem cilvēkiem jau zina, kur viņi brauc, – viņus sagaida radinieki, draugi, bet ir arī tādi, kuri nezina, ko tālāk darīt... Kolēģi uzņemas koordinēt šo lietu tālāk, un cenšamies piemeklēt viņiem jaunas mājas.

Noteikti, vedot uz Latviju cilvēkus, šoferi un līdzbraucēji paspēj parunāties ar Ukrainas iedzīvotājiem...

Jā, atgriezenisko saiti saņemam katru dienu. Jo katru dienu atvedam cilvēkus no Ukrainas, katru dienu satiekam šoferus, kuri ir šo piedzīvojuši un vēlas padalīties emociju pārpildītajā stāstā. Tas ir ļoti emocionāls moments. Stāsti, protams ir skumji, jo braucēji ir sievas, meitas, māsas, mātes vīriešiem, kas paliek tur karot... Neviens no viņiem nevēlas pamest savu valsti, bet apstākļi piespiež.

Katru dienu mēs saprotam, ka tas, ko darām, ir jādara!

Kāda ir jūsu komanda un kāpēc tu pats to visu dari?

Mūsu komanda ir kaut kas neaprakstāms. Pirmās trīs dienas mēs bijām tikai četri cilvēki. No sākuma mūsu uzņēmuma kolektīvs, tad vēl viena meitene, un pirmdienas vakarā jau mūsu bija ~80. Tas notika acumirklī, jo pēkšņi mums bija noliktavas nodaļa, koordinatori, šoferi, lietveži utt. Šobrīd mēs esam 20 cilvēki, kuri koordinē procesus, katru dienu 40–80 cilvēki, kuri darbojas noliktavā,

katru dienu uz Polijas/Ukrainas robežu brauc 30–100 drosmīgu cilvēku, kurus mēs saucam par ukraiņu sargeņģeļiem. Esmu ārkārtīgi lepns par šiem cilvēkiem.

Par ziedošanu - ja cilvēks vēlas palīdzēt, kur viņš var iegūt aktuālāko lietu sarakstu, kas nepieciešams šobrīd visvairāk?

Visu varat atrast mūsu mājaslapā www.tavidraugi.lv vai arī mūsu sociālajos tīklos IG un FB.

Bet palīdzēt šobrīd vari trijos veidos:

  • Sniegt fizisko atbalstu - sameklēt vajadzīgās mantas mājās vai  iegādāties nepieciešamo no aktuālā mantu saraksta un atnest uz Ventspils ielu 50;
  • Pieteikties kā autovadītājam – braukt, nogādāt mantas uz pierobežas zonu un atvest atpakaļ cilvēkus, kuri meklē patvērumu. Pieteikties mājas lapā tavidraugi.lv/ facebook;
  • Piedāvāt savas, sev pieejamās mājvietas.

Kas vēl jāņem vērā, gatavojoties nest ziedojumu?

Cilvēkiem, kuri dzīvo kara sagrautajā Ukrainā, šobrīd vajadzīgs ir viss! Tāpēc nav svarīgi - jūs ziedojat kravu vai vienu kastīti, tas viss kādam būs ļoti svarīgi.

Bet vienu gan lūdzam - nenesiet vecas, nevienam nevajadzīgas drēbes.

Foto: Publicitātes foto

Ko tu vēl vēlētos pateikt kā cilvēks, kas šajā visā ir "iekšā" - ko citiem cilvēkiem vajadzētu saprast, apzināties un sajust?

Novēlu ikvienam piedzīvot šo kopības, vienotības sajūtu. Šo neizmērojamo, neierobežoto mīlestības sajūtu, kurā mēs visi dalāmies - ukraiņi, latvieši, krievi, vīrieši, sievietes, bērni.

Katrs no mums izjūt savu īpašo lomu šajā stāstā, bet skaidrs ir viens, ar karodziņiem mēs neuzvarēsim, bet ar rīcību un mīlestību gan.

We will win this!

Foto: Publicitātes foto

Rakstā iekļauts Ulvja teiktais "Rīta Panorāmā" 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu