Lidostas un lidsabiedrības aicina atcelt ES iekšējos Covid-19 ceļošanas ierobežojumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls.
Cilvēki lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Starptautiskā Lidostu padome Eiropā un Starptautiskā Gaisa transporta asociācija aicina atcelt visus atlikušos Covid-19 ierobežojumus ceļojumiem Eiropas Savienības (ES) iekšienē un Šengenas zonā, paziņojumā informē Latvijas Aviācijas asociācija.

Organizācijas kopīgā paziņojumā aicina atcelt arī visas testēšanas prasības, nepieciešamību uzrādīt vakcinācijas sertifikātu vai aizpildīt pasažieru atrašanās vietas noteikšanas veidlapas jeb "Covidpass". Tiek aicināts arī ietvert obligātas masku nēsāšanas prasības atcelšanu lidojumiem pa vai starp valstīm, kurās šāda prasība vairs nav noteikta citās iekštelpās.

Organizācijas uzskata, ka Covid-19 ir izplatīts visā Eiropā un iedzīvotāju imunitāte ir tādā līmenī, ka hospitalizācijas vai nāves risks ir ievērojami samazinājies, sevišķi vakcinētiem cilvēkiem. Aicinājums atcelt Covid-19 ierobežojumus izteikts, pamatojoties uz to, ka vairums Eiropas valstu ir atcēlušas vietējos Covid-19 ierobežojumus, piemēram, nepieciešamību uzrādīt Covid-19 sertifikātu, lai iekļūtu sabiedriskos pasākumos, vai prasību nēsāt maskas sabiedriskās vietās. 

"11. martā aprit tieši divi gadi, kopš PVO paziņoja, ka Covid-19 ir globāla pandēmija. Šajā laikā mēs esam redzējuši arvien vairāk pierādījumu tam, ka ierobežojumi uz robežām ir neefektīvi," sacīja Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas Eiropas reģionālais viceprezidents Rafaels Švarcmans.

Tāpat Švarcmans, atsaucoties uz pētījumu, norāda, ka Eiropas iedzīvotāju imunitāte ir spēcīga un Covid-19 ir kļuvis par endēmisku slimību. Viņš uzskata, ka ir pienācis laiks atcelt atlikušos ES iekšējos ierobežojumus. "Tas ļaus cilvēkiem brīvi ceļot un atbalstīs darbavietu atgriešanos Eiropas gaisa transporta un ceļojumu nozarē," teic Švarcmans.

Arī Starptautiskās Lidostu padomes Eiropā ģenerāldirektors Olivjē Jankovecs atsaucas uz pētījumiem un apgalvo, ka ceļošanas ierobežojumi ir izrādījies vājš instruments, kas vīrusa izplatību ietekmē maz vai nemaz. "Atceļot visus COVID-19 ierobežojumus, beidzot tiks pilnībā atjaunota ceļošanas brīvība. Tas būs ļoti nepieciešams stimuls visai tūrisma un ceļojumu nozarei, kas pandēmijas laikā bija spiesta likvidēt simtiem tūkstošu darbavietu," viņš sacīja.

Organizācijas kopīgi vērsušās pie ES dalībvalstu transporta un veselības ministriem ar lūgumu pirms vasaras sezonas atcelt visus ar veselību saistītos ceļošanas un robežšķērsošanas ierobežojumus, saskaņot aviācijas nozarei piemērojamos veselības aizsardzības ierobežojumus ar tiem, kas tiek piemēroti valstu iekšienē, kā arī atļaut personām, kas vakcinētas ar PVO apstiprinātu vakcīnu, ieceļot EEZ no trešajām valstīm ar tādiem pašiem nosacījumiem kā pasažieriem, kuri vakcinēti ar EMA apstiprinātu vakcīnu.

Starptautiskās Lidostu padomes struktūra Eiropā pārstāv vairāk nekā 500 lidostas 55 valstīs. Padomes dalīblidostas Eiropā apkalpo vairāk nekā 90% komerciālās gaisa satiksmes Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu