Identificēta pasaulē senākā mūmija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Peyroteo-Stjerna et al/European Journal of Archaeology

Pirms aptuveni 60 gadiem arheologi uzņēma vairāku skeletu attēlus, kas tika atrasti 8000 gadu senās apbedījuma vietās Portugāles dienvidos. Tagad viņi izpētījuši šīs iepriekš neattīstītās fotogrāfijas un noskaidrojuši, ka senākās cilvēka mūmijas varētu nebūt no Ēģiptes vai Čīles, bet gan Eiropas.

1960. gados arheoloģisko izrakumu vietā Portugāles dienvidos tika atrasti vairāki seni cilvēku skeleti, no kuriem vismaz viens bija mumificēts. Visticamāk, tāpēc, lai to būtu vieglāk transportēt uz apbedījuma vietu.

Ir pazīmes, ka apbedījumu vietā varētu būt vēl vairākas mūmijas, kas liecina par to, ka šāda prakse šajā reģionā toreiz nav bijusi sveša.

Zināms, ka sarežģītas mumificēšanas tehnikas tika izmantotas Senajā Ēģiptē pirms vairāk nekā 4500 gadiem. Nupat kā identificēta mūmija savukārt par aptuveni tūkstoš gadiem pārspējusi iepriekšējo rekordisti – Atakamas tuksnesī, Čīlē atrasto mūmiju.

Atakamas tuksnesī vides apstākļi ir ļoti labvēlīgi, lai mūmijas īpaši labi saglabātos, savukārt Eiropā klimats ir daudz mitrāks, kas nozīmē to, ka mūmijas mīkstie audi ātri vien iet bojā.

Pierādījumi par mumifikāciju balstās uz vairākām neattīstītām foto filmiņām, kas 2001. gadā pēc viņa nāves tika atrastas pie portugāļu arheologa Manuela Farinhas dos Santos. Viņš pētīja cilvēku atliekas, kas 1960. gadu sākumā tika atrastas izrakumu vietā Portugāles dienvidos. Kad pētnieki filmiņas attīstīja, viņiem atklājās 13 fotogrāfijas, kurās redzamas cilvēku atliekas.

Foto: Peyroteo-Stjerna et al/European Journal of Archaeology

Fotogrāfijās bija redzams, ka viena skeleta rokas un kājas atradās nedabīgā pozīcijā. Beigās atklājās, ka līķis bijis sasiets ar saitēm, kas pēc cilvēka nāves cieši nostiprinātas. Turklāt skeleta kauli joprojām bija savās vietās. Visas pazīmes liecināja, ka šis ķermenis pēc nāves tika mumificēts.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "European Journal of Archaeology".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu