10 lietas, ko noteikti nedarīt, ceļojot uz ārvalstīm. Iesaka vietējie iedzīvotāji

Nevelciet zeķes kopā ar sandalēm!
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ceļošana paver jaunus apvāršņus. Tā iemāca ko jaunu par citas zemes kultūru un cilvēkiem, ļauj paraudzīties uz pasauli ar vietējo acīm. Tai pašā laikā katrai valstij ir savi, bieži vien nekur nerakstīti, uzvedības noteikumi, kas dažkārt krietni atšķiras no tā, ko esam pieraduši redzēt savā mītnes zemē. Citreiz tās ir tikai nianses – nejaušs pieskāriens sabiedriskajā transportā kādu var ne pa jokam sadusmot, taču kādā citā valstī, rādoties uz ielām, pastāv pat zināms “dreskods”. Lai nerastos lieki pārpratumi un nesaprašanās svešā valstī, šeit būs 10 ieteikumi, ko un kā darīt ceļojuma laikā katrā konkrētajā valstī!

Skandināvijas valstis

Reliģija. Atstājiet sarunas par Dieva eksistenci un kristietības idejām “aiz durvīm”, lasīt – savās mājās! Skandināviem netīk jokot vai sarunāties par reliģiskām tēmām.

Šī atziņa gan ir sena kā pasaule – nerunājiet par politiku un reliģiju, saviesīgām sarunām labāk noderēs laikapstākļu novērojumi. Kā Lielbritānijā, piemēram.

Foto: Unsplash

Kuba

Ja jums kādreiz nākas stāvēt rindā, piemēram, pie veikala, kafejnīcas vai restorāna, tad šo rindu vietējie sauc par “el ultimo”.

Ja ierodaties pie konkrētās vietas, vienkārši pajautājiet “el ultimo?” Tas tulkojumā nozīmē “kurš pēdējais”. Attiecīgais cilvēks pacels roku, un tas ir nerakstīts likums, ka nākamais, kurš pievienosies rindai, pajautās to pašu. Tikmēr varat pakavēt laiku, apsēžoties ēnā.

Foto: Unsplash

Ķīna

Lai cik vilinoši un skaisti šķistu Ķīnas “botique” veikaliņos izliktie suvenīri – vainagi vai zīda apģērbi, šīs lietas Ķīnā ir paredzētas mirušajiem viņu izvadīšanai mūžībā.

Nereti Ķīnas pilsētas ielās redzams kāds tūrists, kurš ir tērpies šādā apģērbā, un tas vietējos var ārkārtīgi aizvainot.

Foto: Unsplash

Īrija

Īri ir ļoti patriotiski noskaņoti. Viņi ārkārtīgi nopietni uztver piederību savai nācijai, jo nereti ir piedzīvojuši citu valstu uzspiestās kultūras un politiskās iekārtas, kā arī piedzīvojuši militārus konfliktus. Tādēļ nemēģiniet šīs mazās, sīkstās nācijas pārstāvjiem uzsvērt to, ka attāla tante jūsu ģimenē ir nākusi no Īrijas. Tas jūs viņu acīs nepadarīs par piederīgiem viņu tautai.

Foto: Unsplash

Lielbritānija

Nemēģiniet sākt sarunas ar pasažieriem metro. Lielbritānijā metro ir katra iedzīvotāja privātā telpa, kurā pabūt nosacītā mierā, savās domās pēc grūtas darba dienas, tas ir laiks, kad palasīt grāmatu, paklausīties mūziku austiņās.

Reizēm metro ir vieta, kurā gribas paraudāt, – nemēģiniet šim cilvēkam jautāt, vai ir kas noticis, trauksmainā dzīve lielpilsēta jau tā ir pietiekami leģitīms iemesls, lai laiku pa laikam nāktos caur asarām norīt sarūgtinājumu un vilšanos.

Foto: Unsplash

ASV

ASV iedzīvotājiem ļoti patīk lielas un mazas sarunas. Viņi bez grūtībām sarunājas ar svešiniekiem, kuri sastapti uz ielas, veikalos vai sabiedriskajā transportā. Iespējams, no šīs komunikācijas varētu izveidoties pat laba draudzība.

Ja, runājot angļu valodā, kāds ievēros jūsu akcentu, varat būt droši, ka jūs iztaujās par jūsu izcelsmi – no kuras valsts vai štata esat ieradies. Reizēm tie būs pieklājīgi jautājumi, bet citās reizēs – patiesa vēlme jūs iepazīt.

Foto: Unsplash

Itālijas dienvidi

Itālijā cilvēki uzvedas skaļi un runā skaļi. Viņi visu dara skaļi un ar entuziasmu. Itāļi ir patiesi viesmīlīgi, taču viņi to dara reizēm nesaprotamos un neveiklos veidos.

Uztveriet viņu pūliņus ar vieglumu un smaidu!

Satiekoties itāļi reti ievēro personiskās telpas distances, viņi apskaujas un saskūpstās – kā viena liela ģimene. Ja vien neesat labi autovadītāji, uzmanieties uz ielām, jo satiksmes noteikumi ir pakļauti dažādām interpretācijām.

Katrs brauc, kā vēlas un prot!

Ja esat uzaicināti viesos pie kāda mājās, noteikti paslavējiet namamātes gatavoto ēdienu. Ja dodaties izklaidēties uz naktsklubiem, nemēģiniet uzrunāt tur esošās sievietes, jo vietējie puiši nereti ir ļoti privātīpašnieciski, pat tad, ja jūsu iecerētā nav kāda draudzene vai sieva.

Ja esat sieviete, jums klubos nemitīgi tiks pievērsta uzmanība. Neliecieties par to ne zinis un atvairiet nevēlamos pielūdzējus ar humoru.

Itāļiem cieņā dzērieni un cigaretes, smēķēt ir atļauts gandrīz jebkur, un vietējie šos labumus mīļuprāt izmanto. Un vēl – nevelciet zeķes kopā ar sandalēm, citādi saņemsit aizrādījumus no “modes policijas”.

Dānija

Nekad un nekādos apstākļos nestāviet uz veloceliņa. Dānijā velosipēdu kultūra ir blīva un attīstīta, par šādiem aušīgiem gājējiem neviens sevišķi nerūpēsies un, visdrīzāk, notrieks jūs no kājām vai arī skaļi nolamāsies.

Foto: Unsplash

Koreja

Korejas ielās cilvēki reti kad atvainojas par to, ka kādu ir nejauši pagrūduši, uzgrūdušies virsū pie krustojuma vai uzkāpuši uz kājas.

Koreja ir blīvi apdzīvota valsts, un tur šāda uzvedība ir ierasta lieta. Sadzīviskas sarunas ar iestāžu darbiniekiem šeit nav cieņā. Izturieties ar vislielāko cieņu pret Korejas senioriem – dodiet sēdvietu sabiedriskajā transportā, ļaujiet iestāties rindā pirms jums.

Foto: Unsplash

Austrālija

Mēģiniet izvairīties no Austrālijas moskītiem un dzīvniekiem, nekādā gadījumā neaiztieciet tos. Nemēģiniet atdarināt Austrālijas akcentu, jo vietējiem tas izklausīsies gluži vienkārši uzjautrinoši.

Dodoties pārgājienos, apmeklējiet tikai marķētas takas; ja ir vēlme pēc kāda mežonīgāka piedzīvojuma, noteikti dodieties tajā tikai ar pieredzējušu gidu.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu