Bērnu slimnīca aicina neziedot un neatdot savus valsts apmaksātos medikamentus Ukrainas bēgļiem

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Jau kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā – 24. februāra – Latvijas iedzīvotāji, cenšoties palīdzēt ukraiņu bērniem, gatavi ziedot un atdod savu bērnu valsts apmaksātos medikamentus un palīgierīces. Bērnu slimnīcas ārsti regulāri skaidro, ka Latvijas bērni paši paliek bešā, jo tos atkārtoti izrakstīt nevar, noteiktās kvotas tiek izsmeltas, portālam TVNET pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle.

"Vecāki, kuriem ir bērni ar dažādām retām saslimšanām, ir gatavi nesavtīgi atdot sava bērna palīgierīces un valsts apmaksātos medikamentus, lai atbalstītu Ukrainas bēgļus," stāstīja Bērnu slimnīcas pārstāve. Ārstiem ir bažas, ka šis cēlais žests var pārtapt par lielu problēmu.

"Mēs intensīvi skaidrojam vecākiem noteikto kārtību, lai novērstu to, ka Latvijā bērni paši paliek bez valsts apmaksātiem medikamentiem vai palīgierīcēm."

Bērnu slimnīca aicina neziedot un neatdot savus valsts apmaksātos medikamentus, speciālo pārtiku vai ierīces Ukrainas bēgļiem. Slimnīcas pārstāvji jau līdz šim ir sazinājušies ar Latvijas vecākiem, lai painformētu par sekām, kas notiks, ja valsts apmaksātie medikamenti tiks atdoti kādam citam, un vienlaikus aktīvi sadarbojas ar dažādām organizācijām un iestādēm, lai koordinēti palīdzētu Ukrainas bērniem.

"Mēs saprotam, ka mūsu sabiedrība ir līdzjūtīga, atsaucīga un iejūtīga, taču mēs aicinām šo palīdzību Ukrainas bēgļiem sniegt pārdomāti un koordinēti," uzsvēra Zaldāte-Rozentāle.

"Saprotiet, ka mēs šos valsts apmaksātos medikamentus un palīgierīces nevaram izsniegt vēlreiz, jo mums ir normas (kvotas), kuras mēs konkrētajam bērniņam no Latvijas varam izsniegt."

Bērnu slimnīcas pārstāve nenoliedz, ka arī viņi grib palīdzēt gan ukraiņu bērniņiem, gan mūsu pašu - latviešu bērniem. Kā skaidroja Bērnu slimnīcas pārstāve, ja šie Ukrainas bēgļu bērni ir nokļuvuši Latvijā, tad viņi ar lielāko prieku viņiem palīdzēs – Bērnu slimnīcas speciālisti šos bērnus apskatīs, sapratīs precīzi, kas viņiem ir vajadzīgs, kā arī sniegs nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Zaldāte-Rozentāle atgādina, ka Bērnu slimnīcas mājaslapā ir izveidota pat atsevišķa sadaļa "Informācija Ukrainas pilsoņiem", kurā vairākās valodās Ukrainas bēgļi var uzzināt par Bērnu slimnīcas sniegtajām atbalsta iespējām. Tāpat bēgļi var vērsties Bērnu slimnīcas fondā.

Kā paskaidroja Bērnu slimnīcas pārstāve, ja Latvijā bērniem tiek sniegti valsts apmaksāti medikamenti un palīglīdzekļi, tad tādi pienāksies arī Ukrainas bēgļu bērniem, kuri ir ieradušies ar vecākiem Latvijā.

"Vislabākais veids, kā mēs varam palīdzēt, ja viņi ir pie mums Bērnu slimnīcā," uzsvēra Zaldāte-Rozentāle. "Arī Latvijas iedzīvotāji var iesaistīties, savedot mūs kopā ar Ukrainas bēgļiem, kuri ieradušies Latvijā."

Viņa arī pastāstīja, ka Bērnu slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds ir informēti par bērnu vajadzībām arī Ukrainā un pašlaik sadarbojas ar vairākām Eiropas slimnīcām, organizācijām un uzņēmumiem, lai noskaidrotu to, kāda veida palīdzību viņiem ir iespējams nodrošināt. Atgādinām, ka ir izveidota arī mājaslapa "https://www.ukraine-latvia.com/lv", kurā var sekot līdzi aktuālajai informācijai par iespējām palīdzēt Ukrainas bēgļiem.

Jau ziņots, ka Kongresu namā izvietotajā Ukrainas bēgļu atbalsta centrā līdz 16. marta pēcpusdienai reģistrētas 5000 personas. Šajā centrā ir pieejami arī Nacionālā veselības dienesta speciālistu pakalpojumi – bēgļi tiek konsultēti par pierakstiem pie ģimenes ārsta, vakcināciju utt. Savukārt no nākamās nedēļas Kongresu nama centrs turpinās darboties informācijas punkts, savukārt bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā Kaļķu ielā tiks sniegti tie pakalpojumi, kas līdz šim bēgļiem bija pieejami Kongresu namā.

Šī gada 24. februārī agresors Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā ar mērķi pilnībā okupēt Ukrainas teritoriju un apspiest ukraiņu tiesības būt par neatkarīgu valsti demokrātisko Eiropas valstu saimē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu