Ukrainai piešķirs ES kandidātvalsts statusu, pieļauj Ameriks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainai piešķirs Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu, pieļauj Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andris Ameriks (GKR).

Viņš pieļauj, ka Ukrainai piešķirs ES kandidātvalsts statusu, bet runa esot par kaut ko citu.

"Piemēram, Turcija ir ES kandidātvalsts kopš 1999.gada, bet pievienošanās sarunas sākās 2005.gada rudenī. Šāds statuss vēl neko neizsaka. Diskusija ir par to, vai varētu paātrinātā procedūrā uzņemt Ukrainu ES, neievērojot atsevišķas procedūras un straujāk virzoties uz priekšu," sacīja EP deputāts.

Vācijai ir iebildumi par paātrināto uzņemšanas kārtību, ko Amerikam esot grūti komentēt.

"Līdzās Ukrainai, arī Gruzija un Moldova ir oficiāli pieteikušās uzņemšanai ES. Domāju, ka arī par šīm valstīm ir jābūt diskusijai.

Kandidātvalsts statuss nozīmē to, ka publiskā līmenī tiek pateikts - jā, jūs esat veikuši pirmo soli, lai būtu mūsu vidū," skaidroja politiķis.

Pēc viņa paustā, savā ziņā tas ir bezprecedenta gadījums, ka valsts, kurā notiek aktīva karadarbība, piesakās dalībai ES, ņemot vērā, ka tā patlaban nevar nodrošināt virkni kritēriju, kas jāievēro visām valstīm, kas vēlas iestāties ES. Ukraina patlaban to praktiski nevar izdarīt.

"Tas, pirmkārt, ir politisks lēmums. Būtu pilnīgi pareizi pateikt, ka Ukraina ir ES kandidātvalsts. Vai mēs šobrīd varam runāt par paātrinātu procedūru, man ir grūti vērtēt, jo ES dalībvalstī viens no prioritāriem jautājumiem ir arī savu robežu nodrošināšana," sacīja Ameriks.

Viņaprāt, politiskais lēmums par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai ir būtisks tiem cilvēkiem, kas cīnās Ukrainā un karo pret Krieviju. "Jābūt skaidram signālam, ka, jā, jūs esat mūsējie. Tomēr jāatzīst, ka līdz Ukrainas uzņemšanai ES ir vēl tāls ceļš ejams," prognozēja politiķis.

Viņš domā, ka Ukrainai ES kandidātvalsts statuss nepieciešams politisku iemeslu dēļ.

"Karš, kas sākās 24.februārī, daudziem bija kā sitiens pa galvu. Ja Eiropa pieņemtu lēmumu atbildēt uz Ukrainas lūgumu ar noraidījumu, tā būtu skaidra ziņa Krievijai, kur nākotnē ies šī Ķīnas mūra robeža. Savukārt, ja ES piekritīs, ka Ukraina nākotnē var kļūt par ES dalībvalsti, tas ir būtiski visiem tiem cilvēkiem, kas cīnās par Ukrainas brīvību," skaidroja EP deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu