Krievijas kara dēļ uz laiku apturēta misija uz Marsu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas izstrādātā nesējraķete "Proton".
Krievijas izstrādātā nesējraķete "Proton". Foto: SIPA/Scanpix

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) vienbalsīgi nobalsojusi par kopīgo kosmosa misiju ar Krieviju izbeigšanu. Pirms Krievija iebruka Ukrainā, bija plānots jau šogad uz Sarkano planētu nosūtīt zondi.

EKA padome paziņoja, ka traģēdijas dēļ, ko Krievijas okupanti izraisījuši Ukrainā, aģentūra vairs nevēlas sadarboties ar “Roscosmos”, tāpēc 2022. gadā plānotā Marsa pašgājēja misija “ExoMars” tiek iesaldēta.

“Kā starpvaldību organizācija, kas pilnvarota izstrādāt un īstenot kosmosa programmas, pilnībā ievērojot Eiropas vērtības, mēs paužam dziļu nožēlu par cilvēku upuriem un traģiskajām sekām, kuras izraisījusi agresija pret Ukrainu,” rakstīts EKA paziņojumā.

Krievija radīja gan virsmas platformu, gan raķeti, kā arī palaišanas sistēmu, kas palīdzētu uz Marsa nogādāt zondi “ExoMars”. Arī uz zondes ir izvietoti vairāki Krievijas radīti zinātniskie instrumenti, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Vai šis ir “ExoMars” nāves spriedums? Ne gluži, jo atbildīgās personas aktīvi meklē citus sadarbības partnerus. NASA ir viena no iespējām. Pirms aptuveni desmit gadiem EKA plānoja šajā misijā sadarboties ar NASA, tomēr tā nepiekrita.

“ExoMars” uzdevums būs meklēt atbildi uz jautājumu, vai uz Marsa reiz eksistējusi dzīvība. Zondi ceļā uz Marsu bija plānots palaist šā gada septembrī no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā. Uz Marsa tā būtu nosēdusies 2023. gada 10. jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu