Rīgas skolu direktori: Zemsliekšņa iepirkuma summas samazināšana atstās negatīvu ietekmi uz iepirkumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Rīgas skolu direktori nosūtījuši pašvaldības vadībai vēstuli, kurā pauduši bažas, ka zemsliekšņa iepirkuma summas samazināšana atstās negatīvu ietekmi uz iepirkumiem.

Aģentūras LETA ziņo, ka vēstulē norādīts, ka pēdējā pusgada laikā strauji kāpušas preču cenas, bet zemsliekšņa iepirkuma summa ir samazināta no 5000 eiro uz 1000 eiro bez PVN.

Pašvaldības noteikumi paredz attiecināt minēto slieksni 1000 eiro apmērā uz iepirkumiem mācību grāmatu iegādei, administratīvajiem, sociālajiem, izglītības, veselības aprūpes, kultūras, ēdināšanas, juridiskajiem, apsardzes un pasta pakalpojumiem.

Direktori norāda, ka ar pašlaik skolu administratīvajā blokā esošajiem cilvēkresursiem to fiziski nav iespējams paveikt. Pašlaik skolās šos procesus nodrošina direktora vietnieks administratīvi saimnieciskā darbā, atsevišķās skolās ir arī saimniecības pārzinis. Līdz ar to skolām būs jāizvēlas, ko no iepriekš darītā vairs nedarīt, lai varētu atbilstoši noteiktajai kārtībai veikt preču iegādi.

Vēstulē skaidrots, ka Iepirkuma procedūras var neveikt, ja preces tiek pasūtītas Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošās valsts informācijas sistēmas tīmekļvietnē "eis.gov.lv". Taču tajā esot prasība par noteiktu preču daudzumu, kas ne vienmēr skolai ir nepieciešams.

Skolas varot iepirkt preces ilgākam laikam, taču daudzās skolās nav telpu, kur to visu glabāt.

Otrkārt, bieži šajā sistēmā preču cena esot augstāka, nekā iepriekš attiecīgās preces ir pirkusi skola. Līdz ar to skolai ir jāraksta ziņojums par tirgus izpēti, kura mērķis ir pierādīt, ka preci var nopirkt lētāk vai saimnieciski izdevīgāk ārpus EIS sistēmas. Tas esot papildu administratīvais slogs.

Treškārt, vairākām precēm esot nepilnvērtīgs apraksts, no kura nevarot gūt patieso priekšstatu par preces kvalitāti un izskatu.

Ceturtkārt, atsevišķām precēm esot ilgs piegādes termiņš. Tas nozīmē, ka preces, kas varētu būt nepieciešamas tūlīt, nevarēs ātri saņemt.

Tādēļ skolu direktori aicina pašvaldības vadību atstāt iepriekšējo zemsliekšņa iepirkuma summu 5000 eiro, neveidojot kārtējo birokrātisko slogu skolām un neliekot tām veidot jaunu štata vietu atbildīgajam par iepirkumu procedūru nodrošināšanu. Kā otru variantu skolu direktori piedāvā nolemt, ka visas iepriekš minētās procedūras veiks Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments centralizēti.

Kā skaidroja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē, pašvaldībā pieņemti vienoti noteikumi zemsliekšņa iepirkumiem. Noteikumi izstrādāti, jo līdzšinēja kārtība institūcijās bijusi būtiski atšķirīga, paredzot atšķirīgus sliekšņus, pretendentu atlases, procedūras, dokumentēšanas kārtību un informācijas publiskošanas kārtību.

Nepilnības bijušas konstatētas arī audita rezultātos, norādot uz riskiem, veicot zemsliekšņa iepirkumus.

Vienota kārtība izstrādāta ar mērķi mazināt negodprātīgu rīcību, nodrošināt konkurenci un informācijas pieejamību par veiktajiem iepirkumiem.

Rīgas dome nesniedza atbildi uz skolu direktoru uzdotajiem jautājumiem par to, vai zemsliekšņa iepirkumu summas samazināšana nepalielinās birokrātiskās procedūras un nesarežģīs pašvaldības iestāžu iepirkumus, ņemot vērā vispārējo cenu pieaugumu visdažādākajās preču kategorijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu