"Latvijas Pasts" izdos Gunāram Astram veltītu pastmarku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Pasts Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā velta pastmarku Gunāram Astram
Latvijas Pasts Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā velta pastmarku Gunāram Astram Foto: Latvijas Pasts

VAS "Latvijas Pasts" šī gada 25.martā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, izdos Latvijas nacionālās pretestības kustības dalībniekam Gunāram Astram veltītu pastmarku un speciālo aploksni, portālu TVNET informēja uzņēmuma pārstāve Vineta Kļaviņa.

Kā informē "Latvijas Pasts", jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai līdz 20 gramu Latvijas teritorijā, savukārt pastmarkas tirāža sasniedz 25 000 eksemplāru.  Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 800 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore Lilija Dinere.

Uz pastmarkas attēlots Gunāra Astras portrets, bet speciālo aploksni papildina citāts no Gunāra Astras pēdējā vārda okupētās Latvijas LPSR Augstākajā tiesā 1983.gada 15.decembrī: “Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs, tas man dod spēku šeit stāvēt un elpot. Mūsu tauta ir daudz cietusi un tādēļ iemācījusies, un pārcietīs arī šo laiku."

Kā atgādina uzņēmums, Gunārs Astra ir viens no sava laika ievērojamākajiem Latvijas nacionālās pretestības kustības dalībniekiem. PSRS okupācijas laikā par saviem uzskatiem, tikšanos ar ārvalstu diplomātiem un Komunistiskajai partijai nevēlamas literatūras pavairošanu divas reizes represēts. Kopumā ieslodzījumā pavadīja nepilnus 20 gadus. Ievērību guva 1983.gadā ar kategorisku atteikšanos no jebkādas sadarbības ar Valsts drošības komiteju un savu tiesā teikto pēdējo vārdu, kas vēlāk tika pārraidīts ārzemju radioraidījumos un daudzkārt publicēts presē.

Gunāram Astram veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 25.martā Latvijas Okupācijas muzejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu