Meksikas līcī atrasts 19. gadsimta vaļu medību kuģa vraks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

19. gadsimta vaļu medību kuģa vraks atrodas okeāna dibenā Meksikas līcī, vēstīts Nacionālās okeāna un atmosfēras pētījumu pārvaldes (NOAA) un ekspedīcijas partneru izsludinātajā ziņojumā.

Kuģa vraku 1800 metru dziļumā NOAA pētnieki no ekspedīcijas kuģa pamanīja jau 25. februārī. Pēc tam tika izmantota attālināti vadāma zonde (ROV), lai izpētītu okeāna gultni vraka atrašanās vietā. Pēc tam ekspertu komanda apstiprināja, ka tas ir kuģa “Industry” vraks, kas nogrima 1836. gada 26. maijā, kad kuģa komanda nodarbojās ar kašalotu medīšanu, raksta “Live Science”.

1815. gadā būvētais kuģis bija 19,5 metrus garš un tika lietots vaļu medībās visā Meksikas līcī, līdz vētrā tam tika nolauzti masti un radās sūce.

Foto: AP/Scanpix

NOAA pārstāvji saka, ka šis ir vienīgais zināmais kuģa vraks reģionā.

Kuģa vēsture vēsta, ka šī kuģa ierastā apkalpe sastāvēja no Amerikas pamatiedzīvotājiem un brīvlaisto Āfrikas vergu pēctečiem.

Šis vraks varētu sniegt nozīmīgu informāciju par melnādaino un Amerikas pamatiedzīvotāju jūrnieku lomu tā laika Amerikas jūrniecībā.

Dzīve uz vaļu medību kuģa noteikti bija visai grūta un izaicinoša. Garas fiziski smaga darba stundas un sliktais ēdiens, kas, visticamāk, bija pilns ar parazītiem, dzīvi padarīja ļoti sūru. Arī dzīves apstākļi bija ļoti nepatīkami. Kādā avotā no 1846. gada vaļu mednieks kuģa apkalpes dzīvojamās telpas aprakstīja kā “melnas un gļotainas no netīrumiem; ļoti mazas, kur tveice kā krāsnī. Telpas piepildīja sasmacis gaiss, dūmi, jūrnieku lādes, ziepju mucas, taukainas pannas un sapuvusi gaļa.”

Foto: AP/Scanpix

Jaunais pētījums arī atklāj to, kas varētu būt noticis ar kuģa apkalpi pēc katastrofas. Pētniekiem arhīvā izdevās atrast 1836. gada laikraksta rakstu, kurā minēts, ka kuģa apkalpi izglābis cits vaļu mednieku kuģis un nogādājis to Vestportā. Kuģa melnādainajiem jūrniekiem tas bija veiksmīgs notikumu pavērsiens, proti, ja viņi krastā būtu nonākuši neidentificēti, tad tiktu arestēti un, visticamāk, vēlāk pārdoti verdzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu