Atklāta pirmā Mātes piena banka Latvijā! Meklē donores

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, Publicitātes

Teju piecus gadus ilgušais maratons, lai arī Latvija tiktu pie savas Mātes piena bankas, beidzot ir noslēdzies!  Šodien, 24. martā, Bērnu slimnīca kopā ar sadarbības partneriem svinīgi atklāja Latvijā pirmo Mātes piena banku. Tā izveidota, pateicoties ziedotāju atbalstam vairāk nekā 150 000 eiro apmērā un Bērnu slimnīcas ieguldījumam 40 000 EUR apmērā. 

Katru gadu Latvijā vairāk nekā 1000 bērniņu (jeb 6%) dzimst priekšlaicīgi. Viņiem ir ne vien lielāks risks neizdzīvot, bet arī saskarties ar veselības problēmām nākotnē. Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei, ir pārliecināti neonatologi.

Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc gandrīz visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek. 

Pateicoties uzņēmēju un privātpersonu ziedojumiem, Bērnu slimnīca 24. martā svinīgi atklāj ilgi gaidīto pirmo Mātes piena banku.

Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta finansējums 69 000 eiro apmērā segs ikgadējo uzturēšanu un darbības nodrošināšanu.

“Mēs visi – priekšlaikus dzimušo bērnu vecāki un Bērnu slimnīcas komanda – sirsnīgi pateicamies sabiedrībai un uzņēmumiem par būtisko atbalstu. Mātes piens padara jaundzimušo ārstēšanu pilnīgu. Katra ziedotāja ieguldījums ir palīdzējis radīt sakārtotu sistēmu un ieviest modernākās tehnoloģijas, lai, līdzīgi kā donoru asinis medicīnā, arī mātes pienu pārbaudītu, pirms droši izmantojam zīdainīšu uzturam. Jūsu ieguldījums palīdzēs daudzām ģimenēm, atbalstot viņu trauslos bērniņus pirmajās dzīves nedēļās,” norāda Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Šobrīd Mātes piena banka ir aprīkota ar tādām iekārtām kā:

  • piena analizators un sonifikators;
  • CO2 inkubators laboratorijai, kas nodrošinās nepieciešamos apstākļus donoru piena mikrobioloģiskajai testēšanai;
  • automātisks mātes piena pasterizators, kas nodrošinās pilnīgi automatizētus un drošus donoru piena pasterizācijas ciklus;
  • piena pudeļu aizvalcētājs, lai hermētiski noslēgtu pasterizējamās pudelītes;
  • laboratorijas ledusskapis un trīs saldētavas piena uzglabāšanai;
  • bioloģiskās drošības laminārās plūsmas skapis;
  • aukstumelementi un aukstumsomas piena transportēšanai;
  • trauki piena uzglabāšanai un citi mazi, bet ne mazāk svarīgi priekšmeti darbības nodrošināšanai.

Līdz šim Latvija ir bijusi vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena bankas. Igaunija izveidoja pirmo Piena banku Tallinā (2010), savukārt Lietuvā ir jau divas Piena bankas: Viļņā (2017) un Kauņā (2016).

Ceļš uz Mātes piena bankas izveidi Bērnu slimnīcā sākās pirms vairākiem gadiem, 2017. gadā, kad domu par tās nepieciešamību Latvijā aktualizēja Latvijas Neonatologu biedrība kopā ar priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību “Esmu klāt!”. Skaidri redzot nepieciešamību, Bērnu slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds turpināja sarunas ar visām iesaistītajām pusēm, lai radītu šādu iespēju arī Latvijā.

Pēc detalizētas vajadzību apzināšanas Bērnu slimnīcas fonds, partneri un individuālie ziedotāji 2021. gada labdarības kampaņā “Katra lāsīte palīdz augt” savāca nepieciešamos līdzekļus vairāk nekā 150 000 eiro apmērā iekārtu un aprīkojuma iegādei Mātes piena bankas kabineta iekārtošanai.

”Sirsnīgs paldies katram ziedotājam! Kopā esam īstenojuši ļoti vērtīgu ieceri un parūpējušies, lai turpmāk Latvijā pašiem mazākajiem bērniņiem būtu labākas iespējas izaugt veseliem un viņu vecākiem būtu mierīgāka sirds par sava bērniņa nākotni. Tagad svarīgs būs jauno māmiņu ziedojums, lai Mātes piena banka varētu pildīt savu misiju un uzdevumu,” prieku par paveikto pauž Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

Kā var kļūt par mātes piena donoru?

Māmiņas, kuras šobrīd rūpējas par saviem mazuļiem un jūt, ka piens veidojas pietiekami un būtu iespēja to regulāri ziedot, aicinām apsvērt domu kļūt par Mātes piena bankas donorēm.

Plašāku informāciju par Mātes piena banku varat iegūt Bērnu slimnīcas mājaslapā www.bkus.lv. Pieteikties uz pirmo sarunu, lai kļūtu par donori, varat, gan aizpildot mātes piena donores pieteikuma anketu mājaslapā, gan rakstot Mātes piena bankas ārstēm uz e-pastu piena.banka@bkus.lv vai zvanot pa tālr. +371 25 680 089.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu