Ēģiptē atrastas piecas izcili labi saglabājušās kapenes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Arheologi Ēģiptē pie piramīdas Sakarā atklājuši piecas izcili labi saglabājušās un krāšņi izdekorētas kapenes, kas izveidotas pirms aptuveni 4200 gadiem.

Kā paziņojumā raksta Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrija, uz kapeņu sienām ir hieroglifi, kas sniedz informāciju par cilvēkiem, kuri kapenēs apglabāti; kā arī sienu gleznojumi, kuros atainoti dažādi cilvēki, krūkas, ēdiens un ģeometriski zīmējumi, kas atgādina spārnotu kukaini.

Kapenes radītas Ēģiptes VI dinastijas laikā (2323. līdz 2150. gads pirms mūsu ēras) vai arī pirmajā starplaikā (2150. līdz 2030. gads pirms mūsu ēras). VI dinastijas laikā Ēģipte joprojām bija vienota, tomēr cieta no sausuma, kas apdraudēja dinastijas stabilitāti. Drīz vien Ēģiptē sākās krīze, kad sabruka centrālā valdība un dinastija sašķēlās vairākās mazākās daļās, kuras pārvaldīja vietējie valdnieki.

Hieroglifi uz kapeņu sienām vēsta, ka vienas kapenes piederējušas kādam Irijam, kas, šķiet, bijusi vecākā amatpersona. Irijs apglabāts lielā kaļķakmens sarkofāgā, kas tagad ir sadrupis gabalos. Arheologi strādā pie tā, lai savāktu kopā sarkofāga un cilvēka atliekas.

FOTO: JAUNATKLĀTĀS KAPENES SAKARĀ

Viena no citām kapenēm piederējusi kāda Jareta sievai, bet vēl citas kapenes piederējušas augsta ranga priesterim. Ceturtajās kapenēs apglabāta sieviete, kuras vārdu varētu tulkot kā Betija vai Petija, savukārt piektajās kapenēs guļ persona Hannu, kas kalpojis kā pils pārzinis.

Izrakumi un artefaktu analīze joprojām turpinās. Sakarā pēdējos gados ir veikti vairāki lieli un nozīmīgi atklājumi, to skaitā 100 skaistas un brīnišķīgi labi saglabājušās mūmijas, kā arī Ramzesa II kapenes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu