Vakcīnas nerada imūndeficīta sindromu, un rudenī nesola jaunu vīrusu

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Aptuveni nedēļas laikā sociālajā medijā Facebook jau 13 tūkstošu redzeslokā nonācis interneta raidījums, kurā šova vadītāja un viņas viesis vairākkārt centās cilvēkos sēt bailes par vakcinēšanos un maskām. Stundu garā raidījuma laikā tika spriests arī par citām tēmām, tomēr šajā rakstā aplūkosim nepatiesos apgalvojumus, kas saistīti tieši ar Covid-19.

Par tārpiem ķirurģiskajās maskās

Raidījuma vadītāja pārstāstīja kādu populāru TikTok video, kurā it kā esot redzami mikroskopiski tārpi, kas dzīvo ķirurģiskajās maskās un kustas mitruma vai siltuma klātbūtnē:

“Šajās maskās, kas ir medicīniskās, nofilmējot pret gaismu, ar palielināmo to kameru, uzpūšot silto gaisu, tur tādi melni diedziņi. Viņi sāk kustēties, un tie ir tārpi, kas elpojot tā kā ieiet tev iekšā plaušās.”

Foto: Ekrānšāviņš

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Šis un citi līdzīgi video, kas it kā parādot maskās dzīvojošus melnus tārpus, bija plaši izplatīti 2021. gada aprīlī un sasniedza miljoniem cilvēku. Viennozīmīgi klipos un bildēs redzamie veidojumi nav tārpi. To pagājušā gada aprīlī pierādīja arī Latvijas Veselība inspekcija, veicot laboratoriskus izmeklējumus. Inspekcija ieguva masku paraugus no dažādām tirdzniecības vietām un nodeva tos pārbaudei institūtā BIOR. Pēc pētījuma tā paziņoja: ”Bioloģiskas izcelsmes objekti nav konstatēti. Paraugos konstatētas dažāda veida un krāsas šķiedras, kas var maldināt un radīt iespaidu par tārpiem līdzīgām formām. Konstatētās šķiedras nav tārpi.”

Pirms gada TV3 raidījumā Bez Tabu šo mītu komentēja arī BIOR institūta parazitoloģijas grupas vadošā pētniece Gunita Deksne, apstiprinot, ka tās tiešām ir šķiedras, un piebilstot, ka “var, protams, spēlēties ar mikroskopu un darīt visādas lietas, kas var radīt imitāciju, ka kaut kas kustas, bet tur nav nekā dzīva, nekas nekustas.”

Personiski sarakstoties ar Kopenhāgenas universitātes asociēto profesoru un parazītu ekologu Braienu Lundu Fredensborgu, Re:Check uzzināja, ka parazītisko tārpu dzīvošana ķirurģiskajās maskās nav ticama: “Es neesmu dzirdējis, ka parazītiski tārpi jebkādā veidā varētu dzīvot ķirurģiskajās maskās, un, manuprāt, ir ļoti maz ticams, ka tas būtu iespējams. Parazītu dzīves ciklam ir nepieciešams, lai [parazīti] inficēt spējīgā augšanas fāzē pāriet no viena saimniekorganisma uz otru; tie nevarētu maskās parādīties tā – ne no kā.”

Līdzīgus skaidrojumus ir snieguši arī eksperti ziņu portālā Agence France-Presse. Vairāki pētnieki, tostarp bioloģijas profesori, komentēja, ka melnie veidojumi visdrīzāk ir auduma un cita veida šķiedras, kas uz maskām nonākuši ražošanas, transportēšanas vai lietošanas laikā. Čehu Zinātnes Akadēmijas asistējošā profesore Jana Neberasova skaidroja, ka par šiem pavedieniem nevajag uztraukties. “Tie nav bīstami veselam cilvēkam,” pauda profesore. “Gaisā ir pilns šādu auduma fragmentu, kas lidinās apkārt kopā ar putekšņiem, pelējumu, atmirušām ādas šūnām, mikroskopiskām zemes daļiņām utt. Tas ir kaut kas, ko ieelpojam katru dienu, un mūsu cilijveida epitēlija šūnas, kas klāj mūsu elpošanas sistēmu, ļoti labi zina, kā tikt galā ar šiem mikroskopiskajiem svešķermeņiem.”

Par to, vai Covid-19 vakcīnas ir adekvāti pārbaudītas

Šova viesis pauda neuzticību Covid-19 vakcīnām un apgalvoja, ka tās nav izgājušas klīniskā iedarbīguma un drošuma pētījumus jeb tā sauktos trešās fāzes pētījumus:

“Mums stāsta, ka vakcīnas ir izgājušas visas fāzes, lai gan tu aizej mājas lapā (Pfizer) oficiāli un tu redzi, ka trešo viņi saka, ka vēl pēta. Nu, tak kāds melo!”

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Šoreiz melo pats šova viesis. Pfizer vakcīnas (BNT162b2) testēšanas trešās fāzes pētījums beidzās 2020. gadā, un tas tika publicēts 2020. gada 31. decembrī akadēmiskajā žurnālā The New England Journal of Medicine. Šajā pētījumā piedalījās vairāk nekā 43 tūkstoši cilvēku, un tā rezultāti apstiprināja vakcīnas efektivitāti un drošību. Gan Pfizer, gan citas Latvijā izmantotās vakcīnas ir izgājušas trešās fāzes pētījumus, un to lietošanu ir apstiprinājusi Eiropas Zāļu aģentūra.

Par ķīmiskajām trasēm un Covid-19

Raidījuma vadītāja apgalvoja, ka Latvijas iedzīvotāji ir rekordisti Covid-19 saslimšanas un nāves gadījumu skaitā, kā arī saistīja to ar svītrām debesīs, kuru fotogrāfijas šovam iesūtījuši vairāki skatītāji no Latvijas. Šova dalībnieki sprieda, ka šīs līnijas ir tā sauktās ķīmiskās trases (chemtrails), kas it kā arī esot saistītas ar augsto Covid-19 gadījumu skaitu Latvijā:

“Vakar man atsūtīja šādu bildi no Talsiem, un man ir jautājums – kas tas ir? [..] Mums ir pirmā vieta pēc mirstības Covid saslimšanā un pēc saslimšanas [skaita] – otrā vieta pasaulē. Tātad esam rekordisti!”

Foto: Ekrānšāviņš

Latvijā tik tiešām ir augsta mirstība ar Covid-19, kaut arī neesam pirmajā vietā pasaulē. Martā saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra datiem Latvija bija pirmajā vietā mirstības ziņā ar diagnosticētu saslimšanu un otrajā vietā saslimstības ziņā starp 30 ES un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm. Tomēr jāņem vērā, ka katrai valstij ir sava testēšanas kapacitāte, proti, konstatēto infekciju skaitu ietekmē testu pieejamība un testēšanas apjomi. Skaitļus ietekmē arī katrā valstī veiktie mājas testi, kuru pozitīvie rezultāti bieži vien nenonāk oficiālajā statistikā. Taču nav nekāda pamata augsto Covid-19 gadījumu un nāvju skaitu saistīt ar lidmašīnu atstātajām sliedēm debesīs.

Viskonsinas-Medisonas universitātes profesors Stīvs Akermans skaidro, ka debesīs redzamās svītras ir inversijas sliedes – nekaitīgi ledus kristāli, kas rodas, kad karsts un mitrs gaiss no dzinēja nonāk vidē, kur ir zema temperatūra un spiediens. Lai uzzinātu, ko par ķīmiskajām trasēm domā vairāk jomas ekspertu, 2016. gadā tika veikts pētījums, kurā aptaujāja 77 atmosfēras zinātniekus un ģeoķīmiķus. No šiem zinātniekiem 76 atbildēja, ka nekad mūžā nav saskārušies ar jebkādiem pierādījumiem par slepenu izsmidzināšanas programmu eksistenci. Par tā saukto ķīmisko trašu sazvērestības teoriju iepriekš rakstījis arī Re:Check.

Par jauniem vīrusiem un to mērķtiecīgu izplatīšanu

Sarunas laikā tika apgalvots, ka rudenī būs jauns vīruss, un ka tas esot mērķtiecīgi ieplānots:

“Tagad, kā tu zini, runā par nākamo vīrusu. Aizmirsu – VAIDS laikam. Vai kā viņam tas nosaukums? [..] Kā viņi var zināt, ka jau viss – rudenī būs jauns vīruss? Tūlīt mēs visi atkal slimosim un atkal jāvakcinējas, un atkal viss notiek.”

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Pagājušā gada beigās Twitter izplatījās nepatiesa informācija, ka Covid-19 vakcīnas izraisa VAIDS jeb vakcīnas iegūtā imūndeficīta sindromu (vaccine-acquired immunodeficiency syndrome). VAIDS sludinātāji apgalvo, ka Covid-19 vakcīnas negatīvi ietekmē vakcinēto cilvēku imunitāti un ka atkārtotās vakcīnas devas ir nepieciešamas, lai slēptu VAIDS simptomus.

Apgalvojums, ka vakcīnas izraisa VAIDS, nav ne patiess, ne balstīts uz zinātniskiem pētījumiem. Vakcīnu drošību rūpīgi pārbauda gan pirms apstiprināšanas, gan arī to turpina darīt, kad vakcīna nonākusi apritē, piemēram, lai iegūtu rezultātus par lielāku cilvēku skaitu. Vakcīnu pārbaudes veic gan paši ražotāji, gan neatkarīgi pētnieki.

Piemēram, 2021. gada jūlijā akadēmiskajā žurnālā The Lancet Infectious Diseases tika publicēts neatkarīgs pētījums par AstraZeneca un Pfizer vakcīnu blakusparādībām. Pētnieki ieguva informāciju no vairāk nekā 627 tūkstošiem vakcinētu britu. Pēc datu analīzes tika secināts, ka blaknes ir retas un parasti ilgst vienu līdz divas dienas. Vērā ņemami, ka zinātnieki neatrada imūnās sistēmas traucējumus, proti, neko tādu, ko varētu nosaukt par VAIDS. Šādi un līdzīgi neatkarīgi pētījumi veikti arī citās valstīs kā ASV, Jordānijā, Saūda Arābijā un citās. Nevienā no šiem pētījumiem nav atrasts, ka Covid-19 vakcīnas izraisītu imunitātes problēmas. Jāmin arī, ka vienā no lielākajiem biomedicīnas pētījumu meklēšanas resursiem – PubMed – nav atrodama neviena publikācija par šo izdomāto Covid-19 vakcīnas sindromu.

Raidījuma vadītāja arī nepatiesi apgalvo, ka rudenī tiekot solīts jauns vīruss. Patlaban ne Latvijas lielākie ziņu portāli, ne Latvijas vai Eiropas slimības profilakses un kontroles centri nav izteikuši prognozes, ka rudenī būšot jauns vīruss. Iespējams, vadītajā ir pārpratusi nesenu Ugas Dumpja interviju LTV Rīta Panorāmā, kurā infektologs lēš, ka rudenī visticamāk palielināsies Covid-19 gadījumu skaits; proti, būs jauns infekciju vilnis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu