Pērn apdrošinātāji saņēmuši par 63% mazāk pieteikumu par automašīnu zādzībām

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Salīdzinot ar 2020.gadu, pērn automašīnu zādzību skaits samazinājies par 63%, un visa gada laikā pie apdrošinātājiem vērsušies 65 nozagtu automobiļu īpašnieki, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati.

2019.gadā pie apdrošinātājiem vērsās 157 nozagtu automašīnu īpašnieki, 2020.gadā - 177. Īpaši bija pieaugušas tādu auto marku kā "Audi" un "BMW" zādzības. Savukārt 2021.gadā kopumā apdrošinātājiem ziņots par 65 nozagtām automašīnām.

Zagtāko automašīnu marku tops gan pērn nav mainījies - joprojām zagļus visvairāk interesē "BMW" (17 nozagti auto), "Audi" (10) un "Toyota" (seši). Zagļu interese zudusi par "Mercedes Benz", kas savulaik bija viena no zagtākajām markām, kā arī daudz mazāk nekā iepriekš zagtas "Volkswagen" un "Volvo" markas automašīnas. Savukārt "Škoda" īpašniekiem esot jāuzmanās daudz vairāk, jo pērn nozagti jau četri auto.

LAA prezidents Jānis Abāšins norāda, ka tik būtisks automašīnu zādzību skaita samazinājums bija pārsteigums. Abāšina ieskatā liela nozīme ir bijusi pandēmijas laika radītajām dzīvesstila izmaiņām - pērn cilvēki mazāk brauca ar automašīnām, tās vairāk stāvēja drošos pagalmos un stāvvietās, mazāk - publiskās un neuzraudzītās vietās.

Vienlaikus Abāšins norāda, ka nozīme bijusi arī policijas darbam, mazinot tieši organizēto autozagļu grupu aktivitātes. Tomēr Abāšins mudina nekļūt vieglprātīgiem, bet turpināt rūpēties par automašīnas drošību. Piemēram, pēdējā laikā policija vērš īpašu uzmanību uz automašīnu lukturu zādzībām un automašīnu salonu apzagšanu.

LAA atgādina, ka katru automašīnu, īpaši zagļu iecienītākās markas, apdrošinātāji iesaka aprīkot ne tikai ar klasisko signalizāciju, bet arī ar papildu pretaizdzīšanas un izsekošanas ierīcēm, kas palīdz atrast auto gadījumā, ja tas ir nozagts.

Apdrošinātāju dati par zagtākajām automašīnām atšķiras no policijas oficiālās statistikas, jo LAA apkopo tikai datus par transportlīdzekļiem, kam ir KASKO apdrošināšanas polise.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu