No Čornobiļas nozagts radioaktīvais materiāls. Lūk, ko tas nozīmē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Černobiļas kodolreaktors
Černobiļas kodolreaktors Foto: Reuters/ScanPix

Brīdī, kad Krievijas okupanti bija sagrābuši Čornobiļas AES Ukrainā, no teritorijā esošās novērošanas laboratorijas tika nozagts radioaktīvais materiāls. Eksperti pauž, ka pastāv nelielas bažas par to, ka šis materiāls varētu tikt izmantots “netīro bumbu” izgatavošanā.

Zagļu rokās nonācis radioaktīvais materiāls, kuru teorētiski varētu izmantot tā saucamās netīrās bumbas izgatavošanā. Tas ir spridzeklis, kurā parastās sprāgstvielas ir apvienotas ar radioaktīvu materiālu. Nozagti ir arī radioaktīvie izotopi – radioaktīvi ķīmiskie elementi ar atšķirīgu neitronu skaitu kodolā. Parasti tos izmanto, lai novērošanas laboratorijā kalibrētu instrumentus.

25. martā izdevumā “Science” tika ziņots, ka no Čornobiļas nozagts radioaktīvais materiāls. Šo faktu vēlāk apstiprināja zinātniskais žurnāls “New Scientist”.

Nozagtais materiāls nevar tikt izmantots, lai radītu kodolieročus, jo tas nesatur plutoniju vai urānu.

“Pasaulē ir ļoti daudz iespēju iegūt radioaktīvus materiālus. Ja kāds to grib izdarīt, pastāv vieglāki paņēmieni. Katrā slimnīcā tos iespējams nozagt. Vienmēr pastāvēs iespēja, ka kāds ieies tur un tos nozags. Es nedomāju, ka pēc Krievijas kara risks ir palielinājies,” pauda eksperts Bruno Merks.

Ja nozagtais kodolmateriāls bija ļoti radioaktīvs, tad, lai to transportētu, bija nepieciešams īpašs, smags konteiners, lai zagļi netiktu apstaroti. Tāpēc ekspertiem ir aizdomas, ka kodolmateriāla paraugs bijis mazs.

“Es nedomāju, ka tas ir kāds Krievijas stratēģiskais gājiens, lai izgatavotu netīro bumbu. Tāda veida spridzeklis radioaktīvu varētu padarīt zināmu teritoriju, tomēr, visticamāk, neradītu tūlītēju negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību,” izdevumam “Live Science” komentēja fiziķis Edvīns Līmans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu