Mūzika garīgo veselību uzlabo tikpat labi kā sports

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nākamreiz, kad nespēsi piespiest sevi doties uz sporta zāli, ieslēdz mūziku. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka dziedāšana, spēlēšana vai mūzikas atskaņošana tikpat ļoti uzlabo cilvēka veselību, cik sportošana un svara nomešana.

Pētījuma rezultāti balstīti uz 26 iepriekšējo pētījumu metadatu analīzi. Šajos pētījumos kopumā piedalījās 779 cilvēki. Pētījumos aplūkoti jautājumi, sākot ar gospeļmūzikas ietekmi uz sirds veselību un beidzot ar to, kā iestāšanās korī var palīdzēt cilvēkiem atkopties no vēža.

Aizvien vairāk pētījumu parāda saikni starp mūziku un labsajūtu. Tiesa, kā tas notiek, zinātniekiem joprojām nav skaidrs.

“Rodas aizvien vairāk pierādījumu tam, ka mūzika uzlabo labsajūtu un dzīves kvalitāti, kas saistīta ar veselību,” rakstīts pētījumā.

Visos 26 pētījumos, to skaitā arī jaunajā pētījumā tika izmantota labi pārbaudīta aptaujas par cilvēka fizisko un garīgo veselību.

Kā raksta pētījuma autori, mūzika uzlabo garīgo veselību un cilvēka labsajūtu līdzīgā mērā, kā fiziskas aktivitātes.

Tajā pašā laikā pētnieki arī uzsver – lai arī kopējā aina patiešām bija pozitīva, tomēr jāņem vērā, ka viss atkarīgs no indivīda, proti, ja vienam mūzika uzlabo pašsajūtu un garīgo veselību, tad citam tas var nederēt.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “JAMA Network Open”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu