DAP: Brūnais lācis cieta no kuņģa čūlas nepiemērotas barības dēļ; dzīvnieku atdos Dabas muzejam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gulbenes brūnā lāča kuņģa saturs.
Gulbenes brūnā lāča kuņģa saturs. Foto: DAP

Brūnais lācis, kas 1. aprīlī tika iemidzināts, lai novērstu sabiedrības apdraudējumu, sirga ar kuņģa čūlu un tam bija iekaisis zarnu trakts, tā, atsaucoties uz veterinārārstu veikto sekciju, ziņo Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Kā uzsvēra DAP pārstāve Elīna Ezeriņa, šādas slimības pakļauj dzīvnieku ilgstošām mocībām un lēnai nāvei. "Pēc kuņģa satura redzams, ka pēdējā laikā tā barību veidojuši lācim nepiemēroti produkti, tostarp cigarešu izsmēķi un čaumalas. Diemžēl kuņģī bija iestrēdzis arī plastmasas iepirkumu maiss," informēja DAP.

“Autobusu pieturās lauku apvidos nereti vērojam garām braucēju atstātus maisiņus ar visa veida, tai skaitā, pārtikas atkritumiem.

Neviens neaizdomājas, ka patiesībā ceļmalā tiek noliktas dzīvnieku lamatas.

Ne lācis, ne kāds cits dzīvnieks neizlobīs salipušu karameli vai sakusušu šokolādes konfekti vai citu iepakotu pārtikas produktu vai tā pielipušās atliekas no tikpat apetītlīgi smaržojoša plastmasas iepakojuma. Nonākot dzīvnieka kuņģī, šī plastmasā "ieslodzītā" pārtika nevis sagremojas, bet rūgst, izdalot kaitīgas gāzes un skābes. Uzpūtušies plastmasas burbuļi var neatgriezeniski nosprostot zarnas,” situāciju komentē Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Andrejs Svilāns.

Kā informēja DAP, pēc sekcijas veikšanas lāci nogādās uz Latvijas Nacionālo dabas muzeju,

kur speciālisti tālāk lems par tā ādas vai skeleta izmantošanu sabiedrības izglītošanas nolūkā par Latvijas savvaļā mītošajiem lielajiem plēsējiem un nemedījamajām sugām.

Jau ziņots, ka, lai novērstu sabiedrības apdraudējumu, piektdien, 1. aprīlī, Gulbenes novadā likvidēts ceļa malā regulāri manītais brūnais lācis (Ursus arctos). Lācis nonāvēts saskaņā ar starpresoru ekspertu operatīvās grupas apstiprināto rīcības plānu.

Šajā pavasarī pirmo reizi konkrētais lācis tika manīts ceļmalā Gulbenes novada Lejasciema pagasta apkaimē, vēlāk tas pārvietojās uz Smiltenes-Gulbenes ceļmalu, kur īsā laikā kļuva par garāmbraucējiem nozīmīgu apskates objektu, "samaksā" saņemot dažādus pārtikas produktus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu