Modīgais banānu lapu raksts – kā tas kļuva par interjera dizaina elementu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CW Stockwell/Publicitātes foto

Mūsdienās banānu lapu raksts ir visai pieprasīts un redzams ne vienā vien interjera dizaina salonā vai žurnālā, nemaz nerunājot par elegantiem dzīvokļiem vai viesnīcu numuriem. Kā izrādās – šāds motīvs tapetēm ir radies samērā sen. To radīja ilustrators Alberts Stokdels jau 1941. gadā, un tas acumirklī iekaroja pasaules dizaineru sirdis.

Otrā pasaules kara laikā, 1941. gadā, valdīja drūms periods, ko varēja manīt arī mājokļu un sabiedrisko ēku interjeros. Iespējams, tieši šis drūmums pamudināja amerikāņu tekstila uzņēmuma C.W.Stockwell dizaineriem lūgt Bahamu salās dzīvojošā ilustratora Alberta Stokdela palīdzību salas džungļu tematikas atspoguļošanai uz tapetēm. Tolaik tekstila uzņēmuma dizaineri Remī un Lusilla Šatēni devās atpūsties uz Bahamu salām, kas bija pasakains glābiņš no šausmām, kas tanī mirklī valdīja pasaulē. Saule, tropiskie augi un dzīvīgi zaļie toņi bija tas, kam vajadzētu novērst cilvēku prātus no negativitātes un likt justies dzīvespriecīgākiem.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Jau nākamajā gadā ilustratora iesniegtās skices bija pārvērtušās tekstila uzņēmuma ražotās tapetēs un jau parādījās tā laika dizaina izdevumos. Tas uzreiz piesaistīja interjera dizainera Dona Lopera uzmanību - viņš ievēroja, ka šīs tapetes rada sirreālu ilūziju, it kā no grīdas plauktu tropisko augu lapas. Viņš ar tām iztapsēja Beverlihilsas viesnīcas gaiteņus, kāpņu telpas un kafijas zāli. Jau drīz vien arī citi dizaineri sāka aktīvi izmantot šīs tapetes savos interjera projektos. 1947. gadā Manhetenas dizainere Dorotija Dreipere slavenās banānkoka lapu tapetes izlīmēja Brazīlijas kazino zālē, kur tās vēl papildināja ar vīnogu motīviem. Tā sākās tropisko tapešu kults – tās bija redzamas pat Merilinas Monro fotosesijās, filmās un arī slavenību mājokļos. Šobrīd ekstravagantās sienas ir iecienījušas tādas slavenības kā Nikija Hiltone, Hloja Kardašjana un pat leģendārā komēdiju aktrise Betija Vaita.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KMS KITCHEN & HOME (@kmskitchenandhome) on

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu