Rotaļu peles un grautiņi rītausmā jeb noderīgi padomi, kā iedraudzēties ar kaķi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Ak, šie noslēpumainie minitīģeri. Viņu daba ir mums, cilvēkam, neizprotama. Staigā, kur tīk. Murrā, kad tīk. Skrāpē, kad netīk. Taču ar kaķiem ir iespējams iedraudzēties. Kā? Lūk, daži zinātnē balstīti ieteikumi no ekspertiem!

Ļauj kaķim veikt pirmo soli komunikācijā ar tevi.

Iekārtojies uz dīvāna ar grāmatu vai koncentrējies uz jebko citu, izņemot savu mīluli.

Kaķiem patīk pievērst uzmanību pašiem, iespēja, ka no tevis novērsīsies, būs mazāka, ja ļausi četrkājainajam iniciēt šo kontaktu.

Foto: unsplash.com

Kaķēnu draudzības žests ir saostīties un saskarties ar degungaliem.

Arī tu kā kaķa saimnieks vari imitēt šo darbību, izstiepjot pirkstu kaķēna deguna virzienā, dažu centimetru attālumā. Ja dzīvnieks pienāks un paostīs pirkstu, draudzība garantēta.

Foto: unsplash.com

Kaķim patīk, ja tam pieskaras konkrētām ķermeņa vietām, piemēram, pieres daļai un vaigiem, kā arī ausīm.

Viņš parāda savu patiku murrājot vai mīcot ar ķepām virsmu, uz kuras atrodas, – galdu, dīvānu, krēslu. Praktiski nevienam kaķim nepatiks, ja pieskarsies tā astei, pat tad, ja tas ir tikai viegls plaukstas pieskāriens.

Foto: unsplash.com

Neaiztiec kaķi tad, ja tam ir slikts noskaņojums.

To viņš tev visbiežāk signalizēs, uzšņācot, pieglaužot ausis, vērojot tavas rokas, tirinot asti vai kožot. Kaķi ļoti mīl savu privāto telpu. Respektē to.

Foto: unsplash.com

Nepārbaro kaķi.

Kaut arī kārtīgi paēst ir dzīvnieka dabā, tas, reizēm pat neizjūtot sātu, ātri vien iedzīvojas liekajā svarā, kas veicina diabēta attīstību un ilgtermiņā traucē kaķim apkopt delikātās ķermeņa vietas.

Pētījumi norāda, ka kaķi, kuriem sākta diēta, kļūst vēl mīlīgāki, pieņemošāki pret saimnieku, biežāk sēž klēpī. Tiesa, pirmos divus mēnešus saimniekam būs jāsamierinās arī ar skaļu ņaudēšanu un citiem audioefektiem, taču pēc tam situācija norimsies.

Foto: unsplash.com

Kaķim, tāpat kā sunim, ir nepieciešamas regulāras aktivitātes – kopīgas rotaļas, rituāli, visbiežāk tiem patīk dažādi medības imitējoši notikumi – aukliņā iekārtu rotaļlietu, mākslīgo spalvu vai grabošu priekšmetu plosīšana, dzīšanās pakaļ kādam citam rotaļu objektam, protams, arī kukaiņu ķerstīšana.

Ja vien nevēlies, lai tavs mīlulis ķerstītu iedomu peles tumšā naktī, kad tu guli saldā miegā, ieteicams mājas kaķus turēt mājās, bet laukā laist tikai nepilnu stundu – vai tas būtu pagalms vai dārzs.

Ir pierādīts, ka kaķi, kuri dzīvo iekštelpās, dzīvo vairāk saskaņā ar saimnieka dienas ritmu, bet visaktīvākie ir rītausmā un mirkli pirms krēslas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu