Vācija noraida ieceri visiem senioriem obligāti vakcinēties pret Covid-19

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācijas pretinieki 7. aprīlī Vācijā
Vakcinācijas pretinieki 7. aprīlī Vācijā Foto: Reuters / Scanpix

Vācijas parlamentā ceturtdien, 7. aprīlī, noraidīts likumprojekts, kas paredzēja, ka visiem vismaz 60 gadu vecumu sasniegušajiem cilvēkiem valstī vakcīna pret Covid-19 būtu obligāta.

Balsojums parlamentā notika pēc mēnešiem ilgām diskusijām sabiedrībā. Arī Bundestāgā Berlīnē parlamenta apakšpalātas deputāti dedzīgi diskutēja vairākas stundas.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs iepriekš paudis atbalstu obligātas vakcinācijas noteikšanai visiem pilngadīgajiem iedzīvotājiem, tomēr ļāva parlamentam izstrādāt savu likumprojektu, nevis iesniedza valdības izstrādātu.

Īpaši skeptiski pret obligātu vakcināciju ir Šolca pārstāvēto sociāldemokrātu valdības koalīcijas partneri no liberālās "Brīvo demokrātu" partijas.

Vācijā vakcinācija pret Covid-19 ir obligāta veselības aprūpē strādājošajiem.

Sociāldemokrātu ierosinātais kompromiss piedāvāja noteikt obligātu vakcināciju pret Covid-19 cilvēkiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu, lai izvairītos no senioru mirstības pieauguma rudenī gaidāmā saslimstības viļņa laikā.

Tomēr konservatīvie no Kristīgo demokrātu partijas un Kristīgi sociālās savienības (CDU/CSU) neatbalstīja ieceri. Bundestāga balsojumā ceturtdien to atbalstīja 296 deputāti, pret bija 378 un deviņi atturējās.

Šolcs pat bija atsaucis ārlietu ministri Annalēnu Bērboku no NATO sanāksmes Briselē, lai viņas balss tiktu ieskaitīta balsojumā, tomēr ar to nepietika likumprojekta pieņemšanai.

Tāpat Vācijas parlamenta apakšpalātas deputāti ar 497 balsīm pret, 172 par un deviņiem atturoties noraidīja CDU/CSU ierosinājumu izveidot vakcinēto reģistru, paredzot nākotnē iespēju ieviest obligātu vakcināciju atsevišķām grupām.

Pie Brandenburgas vārtiem netālu no parlamenta Berlīnē bija pulcējušies ap 350 obligātās vakcinācijas pretinieku.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka apmēram 60% vāciešu atbalsta obligātu vakcināciju, lai gan lielākā daļa atzina, ka netic, ka tā patiešām tiks ieviesta.

Ceturtdien Vācijas varasiestādes ziņoja, ka valstī aizvadītajā diennaktī reģistrēti 201 729 jauni koronavīrusa inficēšanās gadījumi, kā arī 328 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi. Kopumā pandēmijas laikā ar Covid-19 Vācijā inficējušies 22 062 530 cilvēku un 130 704 miruši. 76% Vācijas iedzīvotāju ir pabeiguši Covid-19 vakcinācijas kursu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu