PVD: Situācija saistībā ar putnu gripas izplatību šogad ir daudz stabilāka

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad, salīdzinot ar 2021.gadu, Latvijā un kaimiņvalstīs epidemioloģiskā situācija augsti patogēnās putnu gripas izplatības ziņā ir daudz stabilāka, kaut arī gājputnu migrācija vēl turpinās, atzina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Volka.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos laboratoriski izmeklēti 17 miruši atrasti savvaļas putni, par kuriem dienestam ir ziņojuši iedzīvotāji. No tiem augsti patogēnā putnu gripa janvārī konstatēta sešiem gulbjiem. Tikmēr 2021.gada pirmajos trīs mēnešos laboratoriski tika izmeklēti 116 miruši savvaļas putni, un no tiem 49 tika apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa.

Volka atzina, ka pašlaik grūti prognozēt epidemioloģisko situāciju turpmāk, taču, ņemot vērā pieejamos datus, ir pamats domāt, ka tai nevajadzētu strauji pasliktināties.

"Tomēr riski ienest augsti patogēnās putnu gripas vīrusu mājputnu novietnēs pastāv arī šogad," sacīja PVD eksperte, piebilstot, ka riski pastāv, jo savvaļas putni ir putnu gripas vīrusa dabīgais rezervuārs un izplatītāji dabā, kaut paši var arī nesaslimt.

Šogad Lietuvā un Igaunijā konstatēti katrā pa diviem saslimšanas gadījumiem savvaļas putniem. Augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi mājputnu novietnēs abās kaimiņvalstīs nav konstatēti.

Tikmēr sliktāka situācija ir, piemēram, Polijā, kur šogad saņemti ziņojumi par 27 uzliesmojumiem mājputnu novietnēs un 20 ziņojumi par apstiprinātu saslimšanu savvaļas putniem ar augsti patogēno putnu gripu.

Saistībā ar pastiprinātajām biodrošības prasībām mājputnu turētājiem, kas stājās spēkā 1.aprīlī, Volka uzsvēra, to kontrole tiks sākta nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa augsti patogēnās putnu gripas izplatības dēļ mājputnu turētājiem putni jātur slēgtās teritorijās.

Mājputni un nebrīvē turēti putni jābaro un jādzirdina slēgtās telpās vai jābaro un jādzirdina vietā, ko sedz ūdensnecaurlaidīgs jumts, sānus norobežojot ar tīkliem, sietu, žogu vai citiem piemērotiem līdzekļiem, lai novērstu savvaļas ūdensputnu piekļuvi.

Tāpat aizliegti pasākumi ar mājputnu un nebrīvē turētu putnu piedalīšanos - tirgi, izsoles, izstādes un citi pasākumi, kā arī mājputnu un nebrīvē turētu putnu izlaišana virszemes ūdenstilpēs, kurās nevar nodrošināt noteiktās prasības.

Aizliegts arī mājputnu barošanai un dzirdināšanai izmantot virszemes ūdenstilpēs iegūtu ūdeni, kā arī nebrīvē turētus putnus izlaist medību resursu atjaunošanai. Nedrīkst arī slimus un ievainotus savvaļas ūdensputnus ievietot dzīvnieku patversmēs vai savvaļas putnu rehabilitācijas centros, kuros nevar nodrošināt noteiktās prasības.

Dzīvnieku īpašniekam vai turētājam jāievēro arī, ka darbiniekiem un personām, kuras nonāk kontaktā ar mājputniem un nebrīvē turētiem putniem, jānodrošina darba vai maiņas apģērbs un apavi, kā arī mākslīgi izveidotās ūdenstilpnes jānorobežo ar līdzekļiem, kas nepieļauj savvaļas ūdensputnu piekļuvi, un tās jāizmanto tikai mājputnu vajadzībām.

Tāpat ziņots, ka augsti patogēnā putnu gripa Latvijā 2021.gadā tika konstatēta 43 gulbjiem, divām pīlēm, kā arī vienam gārnim, vienai zosij, vienai lielajai gaurai, vienai ķerrai un vienai sudrabkaijai. Savukārt šogad augsti patogēnā putnu gripa līdz šim konstatēta sešiem gulbjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu