Okeānos atklāti tūkstošiem vēl nezināmu vīrusu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā vēstīts, ka zinātniekiem okeānu dzīlēs izdevies identificēt vairāk nekā 5000 jaunu vīrusu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”, zinātnieki izanalizējuši desmitiem tūkstošus ūdens paraugu no dažādām pasaules vietām. Mērķis bija atrast vīrusus, kas sastāv no RNS fragmenta. Salīdzinot ar DNS vīrusiem, šie vīrusi ir pētīti mazāk.

Jaunatklāto vīrusu dažādība bija tik liela, ka zinātnieki rosināja dubultot taksonomisko grupu skaitu, kas nepieciešamas, lai šos vīrusus klasificētu.

“Tur ir tik liela dažādība. Visās okeāna vietās tika atrasti arī pilnīgi jauni vīrusu tipi, kas liecina par to, ka tie ir ekoloģiski nozīmīgi,” paziņojumā raksta pētījuma galvenais autors Metjū Salivans.

RNS vīrusu pētījumi parasti koncentrējas uz tiem vīrusiem, kuri izraisa slimības. Zināmākie no tiem ir gripa, ebola un koronavīruss, kas izraisa Covid-19. Tomēr tā ir tikai neliela daļa no plašās RNS vīrusu pasaules.

“Mēs gribējām plašā mērogā tos sistemātiski izpētīt, kā arī izzināt vidi, kurā tik dziļi neviens vēl nav ielūkojies,” pauž Salivans.

Pētījumā zinātnieki izanalizēja 35 tūkstošus ūdens paraugu, kas iegūti no 121 vietas visos piecos pasaules okeānos. Pētījums ir daļa no globāla projekta, kurā tiek pētīts, kā klimata pārmaiņas ietekmē okeānus.

Kopumā tika identificēti aptuveni 5500 jaunas RNS vīrusu sugas, kas ierindojās piecos eksistējošos tipos. Turklāt tika atklāti arī pieci jauni vīrusu tipi.

Vīrusu genoma izpēte varētu palīdzēt mums labāk saprast, kā uz Zemes attīstījās agrīnā dzīvība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu