"The Times": Somija un Zviedrija jau vasarā varētu lūgt pievienoties NATO

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas sāktais karš Ukrainai licis Somijai un Zviedrijai tiekties uz dalību NATO. ASV amatpersonas laikrakstam "The Times" norādījušas, ka Somija jau jūnijā varētu iesniegt pieteikumu uzņemšanai aliansē, savukārt Zviedrija to varētu darīt nedaudz vēlāk. 

ASV amatpersonas "The Times" žurnālistiem norādīja, ka abu valstu iespējamā pievienošanās NATO tika apspriesta pagājušonedēļ notikušajā NATO ārlietu ministru sanāksmē, ko apmeklēja arī Somijas un Zviedrijas pārstāvji.

"Kā gan vēl to nosaukt, ja ne par milzīgu Putina stratēģisko kļūdu?" vaicā augsta ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. 

Somijas premjerministre Sanna Marina paziņojusi, ka Somijai pienācis laiks pārvērtēt savu nostāju jautājumā par pievienošanos NATO. "Krievija nav tāds kaimiņš, par kādu to uzskatījām," nedēļas nogalē atzina Marina. Viņa piebilda, ka lēmumu vajadzētu pieņemt "izsvērti, bet ātri".

Savukārt Zviedrijā līdz maija beigām tiek pārskatīta valsts drošības politika. "Es nekādā ziņā neizslēdzu dalību NATO," pirms divām nedēļām sacīja Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone.

Krievija ir pret alianses paplašināšanos tās robežu tuvumā, taču domājams, ka tās sāktā kara Ukrainā laikā Krievijas reakcija nebūs tik asa, kāda tā būtu bijusi miera laikos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu