Blinkens: Krievija Ukrainā varētu pielietot ķīmiskās kaujas vielas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Foto: Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS/File Photo

ASV ir ticama informācija, ka Krievija var pielietot ķīmiskās kaujas vielas Ukrainā uzbrukumā aplenktajai Mariupolei, otrdien pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Augstākais ASV diplomāts atzina, ka "nav tādā stāvoklī, lai apstiprinātu" nesenās apsūdzības, ka Maskava pielietojusi ķīmiskos ieročus Mariupolē.

Bet viņš turpināja: "Mums ir ticama informācija, ka Krievijas spēki var pielietot dažādas dumpja kontroles vielas, arī asaru gāzi, kas ir sajaukta ar ķīmiskām kaujas vielām, kas var izraisīt spēcīgus simptomus, lai Marioupoles ieņemšanas agresīvās kampaņas gaitā vājinātu un padarītu nespēcīgus pozīcijās nocietinājušos Ukrainas karotājus un civilistus."

"Mēs dalāmies ar šo informāciju ar Ukrainu, un mums ir tiešas sarunas ar partneriem, lai mēģinātu noteikt, kas patiesībā notiek, jo par to ir reālas bažas," žurnālistiem sacīja Blinkens.

Kopš 1.marta Krievijas karavīri ir bloķējuši Ukrainas ostas pilsētu Mariupoli, izraisot pilsētā humāno katastrofu.

Pulks "Azov", kas piedalās pilsētas aizstāvēšanā, pirmdien paziņoja, ka Krievijas karaspēks ir lietojis ķīmisko ieroci pret militārpersonām un civiliedzīvotājiem Mariupolē, nometot to no bezpilota lidaparāta. "Azov" līderis Andrijs Bileckis vēlāk paziņoja, ka ķīmiskais uzbrukums noticis virs rūpnīcas "Azovstaļ", kuru turpina aizsargāt šī pulka karavīri.

Pirmdien 36.jūras kājnieku brigāde paziņoja, ka munīcijas trūkuma dēļ gatavojas "pēdējai kaujai" par Mariupoli. Jūras kājnieki sūdzējās par Ukrainas militārās vadības atbalsta trūkumu. "Neviens vairs nevēlas ar mums sazināties, jo esam norakstīti," viņi atzina.

Mariupolē ir notikušas intensīvākās kaujas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, kas sākās 24.februārī. Pilsēta jau ir gandrīz pilnībā iznīcināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu