Starptautiskais sūtnis Bosnijā apturējis pretrunīgi vērtēto serbu likumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Starptautiskais sūtnis Bosnijā Kristiāns Šmits otrdien apturējis pretrunīgi vērtēto likumu, kas atļautu Bosnijas-Hercegovinas serbu daļai pārņemt īpašumus, kas piederēja valstij pirms pilsoņkara.

Starptautiskais sūtnis Bosnijā pārrauga Deitonas miera līguma civilos aspektus, un šim amatam ir nozīmīgas izpildvaras funkcijas. Sūtnis var atlaist ievēlētas amatpersonas un izdot likumus.

Saskaņā ar Deitonas miera līgumu, kas 1995.gadā izbeidza asiņaino pilsoņkaru, Bosnija un Hercegovina ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā un Musulmaņu-Horvātu Federācijā. Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība un policijas spēki, bet Sarajevā izvietotās federālās institūcijas, kas tās saista, ir ļoti vājas.

Serbu Republikas februārī pieņemtais likums, kam bija jāstājas spēkā ceturtdien, paredzēja, ka Serbu Republika savā teritorijā var pārņemt īpašumus, kas piederēja valstij pirms pilsoņkara.

Serbu Republika ir vairākkārt draudējusi izstāties no Bosnijas-Hercegovinas, ko Bosnijas serbu līderis Milorads Dodiks dēvē par neiespējamu valsti.

Šmits otrdien paziņoja, ka nolēmis apturēt likuma spēkā stāšanos, jo tikai Bosnijas-Hercegovinas valsts var rīkoties ar valsts īpašumu vai regulēt valsts īpašuma piederību.

Šis ir pirmais šāds lēmums, ko Šmits pieņēmis, kopš stāšanās amatā pērnā gada augustā.

Dodiks šo lēmumu nodēvēja par "pilnīgi bezjēdzīgu bezjēdzīgā valstī, kas vispār nevar funkcionēt".

"Serbu Republikas īpašums ir Serbu Republikas īpašums," paziņoja Dodiks, kurš vācu diplomātu Šmitu nodēvēja par tūristu, kuram neesot nekādas varas.

Bosnijas serbi neatzīst Šmita leģitimitāti, apgalvojot, ka viņa iecelšana, ko veica no ANO neatkarīgā Miera īstenošanas padome, bija jāapstiprina arī ANO Drošības padomei. Līdzīgās domās ir arī Krievija un Ķīna.

Šmits, kuru atbalsta Rietumi, brīdināja par tiesiskām sekām, ja viņa lēmums tiks ignorēts.

"Es izmantoju savas izpildvaras tiesības, lai virzītu uz priekšu valsti un vestu dažus cilvēkus pie prāta," norādīja Šmits.

Bažas par Bosnijas-Hercegovinas destabilizāciju pēdējā laikā pieņēmušās spēkā, Kremļa sabiedrotajam Dodikam atkal draudot ar Serbu Republikas atdalīšanos.

Decembrī Dodiks uzsāka Serbu Republikas izstāšanās procesu no Bosnijas kopīgās armijas, tiesu varas un nodokļu sistēmas, vairojot bažas par valsts sadalīšanu vai jauna konflikta sākšanos.

ASV un Lielbritānija piemēroja sankcijas Dodikam par Bosnijas-Hercegovinas stabilitātes apdraudēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu