Lēmums piegādāt Ukrainai ieročus varētu izrādīties liktenīgs Bulgārijas valdībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bulgārijas Sociālistu partija (BSP) brīdinājusi, ka gadījumā, ja parlaments nolems sūtīt ieročus Ukrainai, tā izstāsies no valdošās koalīcijas, kas valdībai nozīmētu parlamentārā vairākuma zaudēšanu un, iespējams, krišanu.

Bulgārijas valdošo koalīciju veido partijas "Turpinām pārmaiņas" (PP) un labējā alianse "Demokrātiskā Bulgārija" (DB), kas cer izveidot labas eiroatlantiskās attiecības, un prokrieviskā Sociālistu partija (BSP) un pretestablišmenta partija "Ir tāda tauta" (ITN).

"BSP atbalsta jebkādu palīdzību Ukrainai, izņemot nāvējošu ieroču un munīcijas piegādes. Tā ir sarkanā līnija, un mēs esam pateicīgi saviem partneriem par šīs atbildīgās nostājas ievērošanu. Mēs to darām ne tikai mūsu labā un ne tik daudz savas pārliecības dēļ, bet tāpēc, ka uzskatām, ka Bulgārijas interesēs ir būt piesardzīgai un mērenai," paziņoja deputāts un bijušais Bulgārijas ārlietu ministrs Kristians Vigenins.

BSP apgalvo, ka Bulgārijas interesēs ir, lai valdība nerīkojas pretēji vairākuma pilsoņu uzskatiem un nerada nevajadzīgas raizes un spriedzi.

Gandrīz 70% bulgāru nevēlas, lai valdība palīdz Ukrainai ar ieročiem, lai gan vairums ir gatavi palīdzēt bēgļiem un sūtīt humāno palīdzību.

Tomēr politologi uzskata, ka BSP šādu nostāju ieņēmusi, jo sākusi zaudēt popularitāti radikālākajai prokrieviskai nacionālistu partijai "Atdzimšana".

Vigenins sacīja, ka valdība sper nepieciešamos soļus, lai saglabātu valstī stabilitāti un starptautisko prestižu, saskaroties ar draudiem drošībai, kas vairāk saistīti ar energoresursu piegāžu un ekonomikas riskiem, nekā militārajiem.

Bulgārija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kas nav nosūtījušas militāro palīdzību Ukrainai.

Bulgārijā tiek baumots, ka valdība patiesībā piegādā militāro palīdzību Kijivai, bet ar Polijas un citu starpnieku palīdzību, taču valdība un BSP to noliedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu