Pasaulē lielākais kanāls no saules paneļiem – realitāte vai ilūzija?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalifornijā top pasaulē garākā saules paneļu kanālu sistēma
Kalifornijā top pasaulē garākā saules paneļu kanālu sistēma Foto: twitter.com

ASV rietumu štatos ir piedzīvoti ekstrēmākie sausuma posmi pēdējo 1200 gadu laikā, līdz ar to veicinot arī ūdens resursu izsīkumu. Šis ūdens ir nepieciešams, lai nodzēstu ikgadējos savvaļas mežu ugunsgrēkus, kuru postījumi kļūst tikai lielāki. Tādēļ Kalifornijas inženieri ir nonākuši pie jauna risinājuma – īpaši izbūvēta saules paneļu “kanāla”, kas palīdzētu saglabāt tik vajadzīgos ūdens resursus un nodrošinātu atjaunojamās enerģijas rezerves. Kanāls, kurā potenciāli varētu iebūvēt šos saules paneļus, ir vairāk nekā 6000 kilometrus garš.

Visā Kalifornijā, kur iedzīvotāju skaits sasniedz 35 miljonus, ūdens kanālu kopējais garums ir aptuveni 6430 kilometri, apūdeņojot visdažādākās lauksaimniecības teritorijas.

Ja šos kanālus “apklātu” ar saules paneļiem, tie palīdzētu neiztvaikot tik vērtīgajam ūdenim, kas ir būtiskākais Kalifornijas dabas resurss.

Pašlaik Kalifornijā tiek izstrādāti saules paneļu kanāla prototipi, projektā iesaistīti eksperti no Kalifornijas Universitātes.

Saules paneļu "ferma" Kalifornijā
Saules paneļu "ferma" Kalifornijā Foto: Wikimedia Commons

Pēdējie 10 līdz 30 gadi štatam ir bijuši sevišķi dramatiski sausuma un karstuma dēļ. Savukārt Sakramento ziemeļu daļā tieši ziemās ir visvairāk sniega un nokrišņu, bet 80 procentus no “saražotā” ūdens patērē Kalifornijas dienvidos,

tieši tādēļ kanālu sistēma ir izvietota pa visu štatu, un šobrīd tā tiek uzskatīta par lielāko pasaulē.

Noklājot minēto kanālu sistēmu ar saules paneļiem, ik gadu izdotos apgādāt ar ūdeni 2 miljonus iedzīvotāju, turklāt šī ir iespēja arī ražot elektroenerģiju.

Tas ir sevišķi noderīgs resurss lauku iedzīvotājiem, kuri nebūtu atkarīgi no lielajiem elektrības ražotājiem lielpilsētās vai arī no neparedzētiem laikapstākļiem – mežu ugunsgrēkiem, vētrām un plūdiem, kas potenciāli rada elektrības pārrāvumus.

Plānots, ka šie kanāli palīdzēs aizsargāt arī retas dzīvnieku un augu sugas, kurām draud bojāeja lielu atjaunojamās enerģijas ražotņu būvēšanā,

turklāt šādu industriālu ēku celtniecības procesā tiek neatgriezeniski sabojātas arī indiāņu svētvietas un iznīcināti citi svarīgi amerikāņu kultūras artefakti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu