Pirms 3800 gadiem norisinājās spēcīgākā zemestrīce cilvēces vēsturē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Zinātnieki atraduši pierādījumus tam, ka pirms 3800 gadiem Čīles ziemeļos notikusī zemestrīce ir spēcīgākā cilvēces vēsturē.

Zemestrīce bijusi aptuveni 9,5 balles spēcīga, izraisījusi milzīgu cunami vilni, kas sasniedzis pat Jaunzēlandi un līdzi nesis automašīnas izmēra klints bluķus, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”.

Zemestrīces notiek, kad palielinās spriegums starp divām tektoniskajām plātnēm, līdz viena no tām ar strauju triecienu gūst virsroku.

Spēcīgākā zināmā zemestrīce pirms jaunā pētījuma bija 9,5 ballu spēcīgā Valdivijas zemestrīce, kas norisinājās Čīles dienvidos 1960. gada maijā. Bojā gāja 1655 līdz 5700 cilvēki, ievainoti tika 3000, bet 2 miljoni cilvēku palika bez mājām.

Foto: James Goff / Science Advances

Pētnieki raksta, ka senā zemestrīce pirms 3800 gadiem lika pacelties Čīles ziemeļu piekrastei, kur tajā laikā mājoja aizvēsturiskie mednieki-vācēji.

Zinātnieki arī izpētīja milzīgos klints bluķus, kas atrasti Jaunzēlandē, secinot, ka tie patiešām ir ar cunami vilni atnesti no Čīles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu