Kādreizējā latviešu akciju banka, tagadējā SEB bankas filiāle Vaļņu ielā 11 ir celta 1931. gadā pēc divu slavenu baltvācu arhitektu – Alfrēda Karra (1886-1949) un Kurta Betges (1888-1963) projekta tolaik tik modernajā funkcionālisma arhitektūras stilā. Tas radies un attīstījies 20. gadsimta 20.-30. gados un vispārliecinošāk realizējies tieši arhitektūrā un lietišķajā mākslā. Galvenais princips – celtne kalpo cilvēkam, tajā notiekošajiem sadzīves procesiem, kur formu nosaka tās pielietojums.

Ēkas arhitektu duets patiesībā, projektējot ēku, piedalījās starptautiskā konkursā, kurā arī uzvarēja līdzās arhitektam Aleksandram Klinklāvam. Kurts Betge bija arī izcils tenisists un slēpotājs, viens no Latvijas pionieriem kalnu slēpošanā.

Par viņa sievu un divu bērnu – Terezites un Kurta – bērnu māti kļuva mākslinieka Jaņa Rozentāla modele, vingrotāja un kalastēnikas pasniedzēja Goto Betgi (1891-1977). Goto ar Rozentālu iepazinusies pēc kādas uzstāšanās karnevālā un drīz pēc tam aicināta pozēt slavenajai jūgendstila gleznai “Princese ar pērtiķi” (1913).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X