Video Kustība "Krievu balss pret karu" mītiņā pieprasa nekavējoties pārtraukt karu Ukrainā

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dziedātāja Katrīna Gupalo uzstājas mītiņā "Krievu balss pret karu"
Dziedātāja Katrīna Gupalo uzstājas mītiņā "Krievu balss pret karu" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pie Brīvības pieminekļa Rīgā šodien notika Latvijas krievvalodīgo kopienas pretkara protests, kura mērķis bija demonstrēt, ka krievvalodīgie neidentificējas ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu, viņi ciena citu valstu suverenitāti un kultūru, spēj integrēties Latvijas sabiedrībā un ne ar kādu ieganstu nepieņem vardarbīgu politiku.

Kustība "Krievu balss pret karu" mītiņā pie Brīvības pieminekļa sestdien pieprasīja nekavējoties pārtraukt karu Ukrainā un izvest no valsts Krievijas karaspēku.

Kustības pārstāvji protesta akcijā pauda, ka tai nav pieņemama Krievijas vardarbīga rīcība Ukrainā, tur notiekošās laupīšanas un izvarošanas. Viņu ieskatā, Eiropas vērtības - demokrātija, cilvēktiesības un tiesiska valsts - ir cienīgas dzīves pamats.

Sapulce sākās ar klusuma minūti Ukrainas kara upuru piemiņai. Kā solidaritātes simbols atskaņotas Ukrainas un Latvijas himnas.

"Mēs neatbalstām esošo Krievijas varu un uzskatām tās rīcību par noziedzīgu. Jebkādas propagandas, politiskās un faktiskās formas atbalstu Kremļa režīma agresijai uzskatāma kā līdzdalība noziegumā," norāda kustības pārstāvji.

Tāpat viņi atzīmē, ka ciena un augsti vērtē Latvijas neatkarību, likumu, kultūru un valsts valodu. Arī mītiņš pie Brīvības pieminekļa notiek gan latviski, gan krieviski.

Pasākumā piedalās vairāki simti cilvēku. Daļa no viņiem rokās tur Latvijas, Ukrainas, Baltkrievijas neatkarības karogu.

Kādā brīdī starp divām pasākuma apmeklētajām izcēlās vārdisks konflikts par kādā plakātā rakstīto, taču tas ātri tika atrisināts bez likumsargu iesaistīšanās.

Pretkara protests "Krievu balss pret karu"
Pretkara protests "Krievu balss pret karu" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pasākumā uzrunas teica aktrise Čulpana Hamatova, dokumentālo filmu veidotājs, producents, "Artdocfest" prezidents Vitālijs Manskis, žurnāliste Olga Dragiļeva un citi.

"Man bija ļoti grūti izlemt, ko teikt šodien, jo šķiet, ka vārdi ir zaudējuši spēku to zvērību priekšā, kuras Krievijas armija pastrādā Ukrainā. [Krievijas prezidents] Vladimirs Putins ir krievu valodas un krievu kultūras ienaidnieks. Viņš ir stādījis sevi priekšā kā cilvēku, kas būvē "krievu pasauli", bet īstenībā viņš to ir iznīcinājis," sacīja Dragiļeva.

Viņa arī atzina, ka paaudžu paaudzēs krievu valoda, pašas žurnālistes dzimtā valoda, būs slepkavību, izvarošanas un spīdzināšanas valoda.

Saskaņā ar Valsts policijas sniegto informāciju mītiņš aizritējis mierīgi.

Jau ziņots, ka protestu organizēja kustība “Krievu balss pret karu”, kura apvieno Latvijas krievvalodīgo kopienas pārstāvjus, kuri asi nosoda Krievijas militāro agresiju Ukrainas teritorijā un Krievijas brutālo ārpolitiku. Kustības aizsācēji ir Latvijā patstāvīgi dzīvojoša krievu tautības māksliniece un pedagoģe Viktorija Broka un students, dizaineris, pilsoniskais pilsētvides un cilvēktiesību aktīvists Martins Levuškāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu