Slovēnijas parlamenta vēlēšanās liberālā "Brīvības kustība" apsteidz premjera partiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Janez Jansa
Janez Jansa Foto: JURE MAKOVEC

Slovēnijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās liberālā opozīcijas partija "Brīvības kustība" apsteidz premjera Janeza Janšas vadīto konservatīvo Slovēnijas Demokrātisko partiju (SDS), liecina institūta "Mediana" veiktā balsotāju aptauja pie vēlēšanu iecirkņiem.

Saskaņā ar šīs aptaujas rezultātiem par Roberta Goloba vadīto "Brīvības kustību" balsojuši 36% vēlētāju, bet par Janšas SDS - 23%.

Ja šie rezultāti apstiprināsies, par jauno Slovēnijas premjeru var kļūt 55 gadus vecais Golobs, kuram ir labas izredzes atrast partnerus koalīcijas valdības veidošanai starp mazākām centriski kreisajām partijām, savukārt Janšam ir maz potenciālo sabiedroto mazāko centriski labējo politisko spēku vidū.

Janša, kurš ir premjerministrs kopš 2020.gada un vadījis valdību arī no 2004. līdz 2008.gadam un 2012.-2013.gadā, tiek kritizēts par autoritārismu un mediju brīvības ierobežošanu.

Tagadējā premjera tuvs sabiedrotais ir Ungārijas valdības vadītājs Viktors Orbāns, kurš tiek pelts līdzīgu iemeslu dēļ.

Tomēr atšķirībā no Orbāna Janšam ir stingra nostāja pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un martā viņš ieradās Kijivā, kur tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Pretstatā Janšas populistiskajai retorikai Golobs, kurš agrāk bijis Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs un vadījis enerģētikas uzņēmumu, vēlēšanu kampaņā pievērsis lielu uzmanību ilgtspējīgai attīstībai un nepieciešamībai īstenot zaļo kursu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu