Igaunijas dabas pērles: stāvkrasti, ūdenskritumi un zemūdens pasaule

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Igaunijā ir fantastiskas iespējas tiem, kas vēlas būt tuvāk dabai, apskatot ūdenskritumus, stāvkrastus un neparastas ainavas. Lūk, idejas apbrīnas vērtiem pieturpunktiem Igaunijas apceļotājiem!

Ontikas stāvkrasts, kurš aizvijas 23 km garumā gar ziemeļu piekrasti, ir Igaunijas augstākais kaļķakmens atsegums (55m). Ontikas klintī atrodas Valastes ūdenskritums, kura kritums ir augstākais Igaunijā (30m).

Ontikas stāvkrasts.
Ontikas stāvkrasts. Foto: Publicitātes foto/ Sven Zacek

Pangas stāvkrasts ir Sāremā salas lepnums. Silūra perioda klints ir milzīga krauja, kas sākas no Gotlandes salas Zviedrijā, vijas cauri Baltijas jūrai un paceļas virs zemes Sāremā piekrastē. Krasta augstākais punkts sasniedz 21,3 m un stiepjas 2,5 km garumā.

Pangas stāvkrasts.
Pangas stāvkrasts. Foto: Publicitātes foto/ Sven Zacek

Varenākais ūdenskritums Igaunijā, īpaši pavasaros un rudeņos, atrodas Jegalā (Jägala). 8 m augstais un 50 m platais Jegalas ūdenskritums atrodas Jegalas upes lejtecē, aptuveni 4 km pirms ietekas Somu līcī, un ir iecienīta apskates vieta.

Jegalā ūdenskritums.
Jegalā ūdenskritums. Foto: Publicitātes foto/ Yura Gulyaev

Keilas ūdenskritums Keilas-Joa ciematā pārsteidz ar savu krāšņumu. Ūdenskritums ir 6 m augsts un vairākus desmitus metru plats. No parka ceļš uz ūdenskritumu ved pa upes ieleju pāri diviem paceļamajiem tiltiem. Ūdenskrituma apkārtnē atrodas viena no krāšņākajām muižas ēkām neogotikas stilā.

Keilas ūdenskritums.
Keilas ūdenskritums. Foto: Publicitātes foto

16-17 m platais un 1,2 m augstais Nemmeveski (Nõmmeveski) ūdenskritums ir salīdzināms ar lielākajiem – Keilas un Jegalas (Jägala) ūdenskritumiem, un atrodas Igaunijā lielākajā un vecākajā, Lahemā Nacionālajā parka.

Nemmeveski ūdenskritums.
Nemmeveski ūdenskritums. Foto: Shutterstock

Skaistus skatus piedāvā gandrīz 470 m garais kanjons, kas ir izveidojies ūdenskrituma atkāpšanās rezultātā. Netālu atrodas arī Nemmeveski-Līapeksi (Nõmmeveski – Liiapeksi) pārgājienu taka.

Trepojas kaskāde atrodas Trepojas satecē, kuras garums ir aptuveni 10 km, bet kopējā platība aizņem 20 km2.

Trepojas kaskāde.
Trepojas kaskāde. Foto: Publicitātes foto/ Ivar Leidus

Kaskāde sākas pie Illurmas klintsraga un cauri kaļķakmens ieplakai virzās Laheperes līča virzienā. Simts metru garajā un 2-15 m platajā joslā atrodas seši līdz 1,5 m augsti atsegumi. Tas ir ierindots starp skaistākajiem Igaunijas ūdenskritumiem.

Rummu karjers kļuvis par vienu no populārākajiem galamērķiem Igaunijā. Kristāldzidra, gaiši zila lagūna un blakus esošais pelnu kalns ir unikāla kombinācija.

Rummu karjers.
Rummu karjers. Foto: Publicitātes foto/ Hannes Rohtma

Vasalemmas kaļķakmens un marmora ieguve Rummu karjerā sākās jau 1938. gadā. No raktuvju darbiem pamazām izveidojās pelnu kalns. Darbi tika pārtraukti, ūdens novadīšana tika apturēta un karjers applūda. Rūpnieciskās ēkas, iekārtas un koki palika zem ūdens, izveidojot savdabīgi spocīgu ainu.

  • Te vari uzzināt vairāk par Igaunijas skaistākajiem ūdenskritumiem, bet šeit atradīsi informāciju par Igaunijas TOP10 skaistākajām vietām pie dabas krūts.
Foto: Publicitātes attēls

Raksts tapis sadarbībā ar Visit Estonia.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu