Lielbritānija neatkāpjas no apņēmības, ka Krievijai ir jāpamet visa Ukraina

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānija neatkāpjas no solījuma, ka Krievija ir jāpadzen no visas Ukrainas, ceturtdien paziņoja aizsardzības ministrs Bens Volless, apstiprinot ārlietu ministres Lizas Trasas iepriekš pausto, ka Ukrainai būtu jāatgūst arī Krimas pussala.

"Mēs nepārtraukti esam teikuši, ka Krievijai ir jāaiziet no Ukrainas suverēnās teritorijas, tas nav mainījies," Lielbritānijas aizsardzības ministrs teica "Sky News".

Tomēr atbildot uz jautājumu, vai Lielbritānija atbalstītu Ukrainas militāru ofensīvu pussalas atgūšanai, Volless sacīja, ka "vēl tāls ceļš priekšā, līdz Ukraina ieies Krimā".

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Lielbritānija ir atbalstījusi un atbalstīs "Ukrainas suverēno nedalāmību", kas, "protams, ietver Krimu".

Viņš gan aicināja vispirms "padzīt Krieviju no viņu pašreizējiem iebrukuma plāniem".

Trešdien, uzrunājot diplomātus un biznesa līderus Londonā, Trasa teica, ka "mēs iesim uz tālāk un ātrāk, lai izspiestu Krieviju no visas Ukrainas".

Viņa aicināja rietumvalstis palielināt militārās rūpniecības izlaidi, cita starpā ražojot tankus un lidmašīnas Kijivas vajadzībām.

Savukārt Volless atkārtoti apliecināja, ka Lielbritānijas tanki un lidmašīnas tieša ceļā nenonāks Ukrainā, bet gan tās nonāks pie sabiedrotajiem, piemēram, Polijas, kuri attiecīgi Ukrainai nosūtīs savu padomju laika militāro aprīkojumu.

Ukrainai tiks piegādātas tālas darbības rādiusa raķetes "Brimstone", kuras var palaist arī jūrā, bet tās tiks izmantotas uz zemes, klāstīja Volless, piebilstot, ka Lielbritānija izskata iespējas nosūtīt Ukrainai arī pretkuģu raķetes.

Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi nodrošināt, lai Krievija neiegūtu kontroli Melnajā jūrā, jo tad no Ukrainas nebūs iespējams izvest labību, kas vēl vairāk sadārdzinās pārtiku pasaulē.

Tāpat Lielbritānijas aizsardzības ministrs pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavo sabiedrību lielam paziņojumam par godu uzvaras dienas svinībām 9.maijā.

"Viņam būs jāatzīst, ka tas ir karš, ja viņš vēlas mobilizēt vairāk krievu," Volless teica britu sabiedriskajai radiostacijai BBC. "Viņš nevar atzīties, ka kļūdījās. Viņam tas būs jāatzīst, mēģinot vainot kādu citu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu