Video ⟩ Kādēļ Krievijai ir delfīnu armija un ko tā patiesībā sargā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto no "ASV militārās jūras zīdītāju programmas" mājaslapas

Krievija ir noorganizējusi sev īpašu delfīnu armiju, kas apsargā militāro bāzi Melnajā jūrā, un to apliecina ar satelītu uzņemtie attēli, ziņo ASV Militārais institūts (USNI).

Krievijas delfīnu “nometnes” ir novietotas pie Krievijas lielākās ostas pilsētas Sevastopoles militārās bāzes jau februārī, ap laiku, kad Ukrainā iebruka krievu karaspēks.

VIDEO. Ko mēs zinām par Krievijas delfīnu armiju?

Kā jau iepriekš ziņots, delfīnu galvenais uzdevums ir sargāt bāzi.

Delfīnu apmācīšana militārām operācijām nav nekāds jaunums – pateicoties šo jūras dzīvnieku fenomenālajām spējām sazināties ar ultraskaņu un to inteliģencei, delfīni šādā veidā palīdz jau kopš Aukstā kara laikiem.

Viens no delfīnu svarīgākajiem “darba pienākumiem” ir sprāgstvielu un mīnu noteikšana jūras teritorijās.

Taču vai šādi pat “kareivji” tiek apmācīti arī ASV pusē?

Atbilde ir – jā,

arī amerikāņi apmācījuši delfīnus jau kopš 1959. gada tā saucamās “ASV militārās jūras zīdītāju programmas” ietvaros.

Tajā līdzās delfīniem savas prasmes izrādīja arī haizivis, bruņurupuči, dažādi jūras putni, bet vispiemērotākie militārajām operācijām izrādījās delfīni un Kalifornijas jūras lauvas.

Kalifornijas jūras lauva
Kalifornijas jūras lauva Foto: Wikimedia Commons

Kopš 1960. gadiem ASV programmas militārā bāze atrodas Sandjego piekrastē, Kalifornijas štatā, netālu no ASV un Meksikas robežas.

To funkcijas ir tieši tādas pašas kā Krievijas apmācītajiem delfīniem, tāpat tie peld līdzās laivām, pārvietojoties pa dažādiem jūras reģioniem.

Informācija par ASV militāro zīdītāju programmu bija noslepenota vairākus desmitus gadu, kā rezultātā sākās spekulācijas par to, ka šie dzīvnieki varētu tikt izmantoti kā uzbrukuma ieroči, taču programmas pārstāvji šādas ziņas noliedza.

Kaut arī ASV un Krievijas piemēram ir sekojušas arī citas valstis, Krievija tomēr paliek līderpozīcijās, piedevām šīs valsts apmācītie delfīni piedalās vēl arī citās operācijās.

Plašāku rezonansi šī programma ieguva 2018. gadā, kad delfīns, kas no Krievijas puses tika sagūstīts 2014. gadā, Krimas aneksijas laikā, nomira vairākus gadus pēc tam. 2014. gadā vairāki sagūstītie delfīni pieteica Krievijai badastreiku, atsakoties ēst viņiem sniegto pārtiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu