Policija izbeigusi kriminālprocesu saistībā ar Tukumā sadegušo vīrieti; traģiskais negadījums ir bijis pašnāvība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts policija (VP) ir izbeigusi kriminālprocesu saistībā ar pirms gada Tukumā notikušo traģisko negadījumu, kurā sadega kāds jauns vīrietis. Likumsargi guvuši pierādījumus - šis traģiskais negadījums ir bijis pašnāvība.

Sākotnēji bojāgājušā draugs pauda aizdomas, ka vīrietis cietis homofobiskā uzbrukumā un ticis aizdedzināts, taču VP veiktajā izmeklēšanā tas nav apstiprinājies. VP kopumā nopratinājusi 45 personas, analizējusi ievērojamu video un audio materiālu bāzi, veikusi aptaujas, apskates un ekspertīzes un virkni citu izmeklēšanas darbību, tajā skaitā speciālās izmeklēšanas darbību, informēja VP.

Pabeidzot izmeklēšanu, policijā pagājušajā gada septembra izskaņā tika pieņemts lēmums kriminālprocesu izbeigts, jo nebija konstatēts noziedzīgs nodarījums, kas būtu vērtējams kā homofobisks uzbrukums vai saistīts ar neiecietību vai novešanu līdz pašnāvībai.

Jau ziņots, ka pērn naktī uz 23.aprīlī VP saņēma informāciju, ka Tukumā kādā no daudzdzīvokļu mājām izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, likumsargi konstatēja, ka divi vīrieši ir guvuši apdegumus, tostarp viens - ļoti smagi. Abas personas tika nogādātas medicīnas iestādē, kur smagāk cietušais no gūtajām traumām gāja bojā.

Valsts policijā tika sākts kriminālprocess un izmeklēšana. Sākotnēji šis kriminālprocess bija kvalificēts pēc Krimināllikuma 13. nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību" paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Kriminālprocesu izmeklēšanā pārņēma Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa.

2021.gada 28.aprīlī šis kriminālprocess tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 124. panta pirmās daļas par personas novešanu līdz pašnāvībai vai tās mēģinājumam, cietsirdīgi apejoties ar cietušo vai sistemātiski pazemojot viņa personisko cieņu, ja šī persona nav atradusies materiālā vai citādā atkarībā no vainīgā. Izmeklēšana jau kopš paša sākuma notika ciešā prokuratūras uzraudzībā.

Veicot notikuma vietas apskati, notikuma vietā VP izņēma, piemēram, šķiltavas un degšķidruma pudeli, kas atradās cietušā datora somā.

Vienlaikus tika pieprasīta informācija no dažādu iestāžu videonovērošanas kamerām, kuras ļāva izmeklēšanā gūt dažādus pierādījumus, tostarp apstiprināt faktu, ka persona pati ir vēlā nakts stundā iegādājusies degšķidrumu, pēc kā uzreiz devusies mājup. Policija izmeklēšanā analizēja visus iegūtos materiālus un informāciju, tostarp gan personas pārvietošanās maršrutu un tajā pavadīto laiku, gan iegūto video un audio kameru ierakstus, gan iegūtās liecības u.c.

Turpmākajās dienās pēc notikušā tika noteiktas vairākas kompleksās ekspertīzes. Ekspertu atzinumus norādīts, ka uz notikuma vietā atrastajiem priekšmetiem ir konstatēti tikai paša bojā gājušā pirkstu nospiedumi un bioloģiskais materiāls.

Vienlaikus tika uzsākta arī dienesta pārbaude saistībā ar informāciju, ka policija it kā nav pienācīgi reaģējusi uz bojā gājušā iepriekšējiem iesniegumiem par draudiem veselībai un dzīvībai. Dienesta pārbaudē netika konstatēti fakti par Tukuma policijas darbinieku nolaidību.

Pēc VP sniegtās informācijas, tika gūti pierādījumi, ka notikušajam Tukumā nav saistība ar policijā saņemto iesniegumu, kad cietušais vērsās policijā par draudu saņemšanu.

Izmeklēšanā iegūtais pierādījumu kopums liecina, ka šajā gadījumā nav noticis noziedzīgs nodarījums, tajā skaitā tāds, kas būtu vērtējams kā homofobisks uzbrukums vai saistīts ar neiecietību vai novešanu līdz pašnāvībai.

VP ir guvusi pierādījumus, ka šis traģiskais negadījums ir bijis pašnāvība.

Līdz ar to pēc izmeklēšanas ciešā prokuratūras uzraudzībā 2021.gada 21.septembrī kriminālprocesā pieņemts gala lēmums un kriminālprocess ir izbeigts. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 377. panta pirmo punktu, jo nav noticis noziedzīgs nodarījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu