Vasaras sezonā apmeklētājiem atvērts Ķemeru ūdenstornis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķemeru ūdenstornis
Ķemeru ūdenstornis Foto: Publicitātes foto

No maija līdz 30. oktobrim atvērts viens no apmeklētāju iecienītākajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem Jūrmalā – Ķemeru ūdenstornis, kas atrodas vēsturiskā Ķemeru kūrorta parka teritorijā. Vēsturiskais Ķemeru parks 20 hektāru platībā un ūdenstornis savu atdzimšanu pēc rekonstrukcijas un restaurācijas piedzīvoja 2021. gadā.

Joprojām funkcionējošā hidrotehniskajā būvē – Ķemeru ūdenstornī – iekārtotas ekspozīcijas par Ķemeru kūrorta vēsturi un Latvijas personībām, kuru dzīve un darbība saistīta ar Ķemeriem un Jūrmalu – ārstiem Aleksandru Lozinski, Jāni Lībieti un Mihailu Malkielu, gleznotāju Miervaldi Ķemeru, arhitektu Fridrihu Skujiņu un dzejnieku Imantu Ziedoni.

Ķemeru ūdenstornis
Ķemeru ūdenstornis Foto: Publicitātes foto

Torņa ceturtajā stāvā atrodas “muzikāls soliņš”, kas “atskaņo” klasiskās mūzikas skaņdarbus, un foto stends, kur apmeklētāji var uzņemt vēsturiskā vidē veidotus foto pašportretus.

Apmeklētājiem pieejami divi skatu laukumi – 12 un 42 metru augstumā. Augstākā skatu laukuma apmeklējums iespējams tikai ar iepriekšēju rezervāciju.

Ķemeru ūdenstornis ir senākais ūdenstornis pilsētā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, celts 1929. gadā pēc arhitekta Fridriha Skujiņa projekta.

Tornī savulaik atradās dzeramā ūdens un minerālūdens rezervuāri, kā arī skatu laukums, kuru izmantoja līdz Otrajam pasaules karam.

Ķemeru ūdenstornis
Ķemeru ūdenstornis Foto: Publicitātes foto

2021. gadā pabeigta vēsturiskā ūdenstorņa atjaunošana, tas ir atvērts apmeklētājiem kā apskates objekts, saglabājot torņa pamatfunkciju – ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanu.

Ķemeru parkam ir vairāk nekā 180 gadu sena vēsture – tā veidošana sākta līdz ar pirmās valsts peldu iestādes atklāšanu.

Parka infrastruktūru veido pastaigu celiņu tīkls ar labiekārtojumu un bagātīgiem apstādījumiem, romantiski tiltiņi pār Vēršupīti, kas plūst cauri parkam, paviljoni un rotondas, kā arī mazās arhitektūras formas – vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļi.

Ūdenstornis vasaras – rudens sezonā ir pieejams katru dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00, apmeklējums ir bez maksas.

Maksas ekskursijas pa atjaunoto Ķemeru kūrorta parku un ūdenstorni gida pavadībā iespējamas arī ārpus publiskā darba laika, ekskursijas piesakot pa tālruni 29126551.

Augstākā skatu laukuma apmeklējums iespējams tikai ar iepriekšēju rezervāciju – www.visitjurmala.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu