Pasaulē sāk aptrūkties smilšu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tuksnesis
Tuksnesis Foto: Unsplash

Pasaulē visvairāk iegūtais cietais materiāls un otrs visvairāk izmantotais resurss aiz ūdens. Smiltis tiek aktīvi izmantotas teju katrā būvniecības projektā uz mūsu planētas. Ik gadu tiek patērēti 80 miljoni metrisko tonnu smilšu. Tas ir pietiekami, lai zemeslodi apjoztu ar teju 27 metrus augstu un tikpat platu sienu. Tomēr nu pienācis brīdis, kad smilšu mums sāk aptrūkties.

Pagājušajā nedēļā Apvienoto Nāciju Organizācijas Vides programma publicēja jaunu ziņojumu, kurā minēti ieteikumi, kā izvairīties no smilšu krīzes. Ziņojums seko 2019. gada ziņojumam, kurā rakstīts, ka par smilšu krīzi ir piemirsts.

“Lai sasniegtu ilgtspējīgu attīstību, mums ir drastiski jāmaina tas, kā mēs ražojam, būvējam un patērējam produktus, infrastruktūras un pakalpojumus. Pasaules smilšu krājumi nav bezgalīgi, un mums tie jāizmanto prātīgi,” ziņojumā raksta viens no autoriem Paskāls Peduci.

Izskatās, ka smiltis ir visur: zem mūsu kājām, sienās mums apkārt un pat mūsu kabatās. Svarīgākā sastāvdaļa, lai izgatavotu cementu? Smiltis. Kas ir stikls? Izkusušas smiltis. Nozīmīga silīcija sastāvdaļa? Smiltis. Tieši tāpēc pieprasījums pēc smiltīm ir tik milzīgs, ka mēs jau esam ķērušies klāt pludmalēm un upju gultnēm.

Lielākā daļa smilšu simtiem tūkstošu gadu laikā ir veidojusies kalnos un beigu beigās nonākusi okeānos un pludmalēs. Protams, smiltīm dabā ir lielāka loma par mūsu iepriecināšanu un kalpošanu kā būvmateriālam. Smiltis palīdz uzturēt veselīgu dabisko vidi daudzām dzīvnieku sugām, kā arī aizsargā no erozijas.

Attīstoties pasaulei, smilšu bizness tikai pieaug. Ķīna, piemēram, izmanto daudz vairāk smilšu nekā jebkura cita pasaules valsts. Tikai smilšu dēļ Ķīnas dienvidaustrumos ir pilnībā iznīcinātas mazās salas. Smilšu krīze ir klāt, un tik drīz tā nebeigsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu