ASV debesīs novērota “kosmosa medūza”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Agrā 5. maija rītā Džordžijas štata pilsētas Veikrosas iedzīvotāji debesīs varēja vērot kādu pavisam noslēpumainu parādību, kas izskatījās pēc “kosmosa medūzas”. Lūk, kas tā bija patiesībā.

Protams, tas nebija nekāds NLO, bet gan “SpaceX” raķete “Falcon 9”, kas pacēlās no Kenedija kosmosa centra aptuveni 400 kilometrus tālāk uz dienvidiem no kameras atrašanās vietas. Katru gadu no turienes kosmosā paceļas vairāki desmiti raķešu, tomēr tikai dažas atgādina mirdzošu medūzu. Kāpēc tā?

Aerodinamikas un mašīnbūves profesors Kriss Kombs sociālajā tīklā “Twitter” raksta, ka tā ir fizikas un ideālas sakritības kombinācija.

Lielais “medūzas” ķermenis vienkārši ir izplūdes gāzes aiz raķetes. Iemesls, kāpēc tās ieņem balonam vai burbulim līdzīgu formu, ir saistīts ar atšķirīgu spiedienu raķetē un ārpus tās. Šajā gadījumā izplūdes gāzes spiediens ir augstāks nekā apkārt esošais gaiss. Lai pielāgotos apkārtējā gaisa spiedienam, raķetes izplūdes gāzes uzreiz pēc raķetes atstāšanas izplešas.

Kāpēc šīs izplūdes gāzes tā mirdz? Tas ir laika sakritības dēļ. Proti, ņemot vērā,ka raķetes pacelšanās norisinājās īsi pirms rītausmas, gaisma no saules, kas atradās vēl aiz horizonta, izgaismoja šīs izplūdes gāzes vēl naksnīgajās debesīs. Fizika plus laiks ir “kosmosa medūza”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu