Ķengaragā apturēts auto ar V formā izveidotu Georga lentu; iecirknī šobrīd jau nogādātas divas personas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts policija šodien, 9. maijā, ir fiksējusi atsevišķus pārkāpumus, kad cilvēki izmantojuši kara noziegumus slavinošu simboliku, informēja Valsts policija.

Pēc policijas aplēsēm, šodien līdz plkst.11 padomju pieminekli Pārdaugavā bija apmeklējuši apmēram 300 cilvēku. Policija konstatējusi atsevišķus gadījumus, kad personas, kuras devušās Uzvaras parka virzienā, piespraudušas Georga lentes vai nozīmītes. Kāda persona arī mēģinājusi skaļrunī atskaņot Krievijas himnu. Konstatēts viens gadījums, kad personai mugurā uzvilkta žakete ar piespraustām medaļām. Pēc pārrunām ar policiju iepriekšminētās darbības nekavējoties tika pārtrauktas, bet aizliegtie simboli - noņemti.

Savukārt Ķengaragā likumsargi pamanījuši un apturējuši kādu automašīnu, uz kuras "V" formā bijusi pielipināta Georga lente. Lente noņemta, bet par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošu simboliku izmantošanu.

Policijas iecirknī šobrīd nogādātas divas personas. Viena sieviete aizturēta par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošas simbolikas - Georga lentes lietošanu un nevēlēšanos novērst pārkāpumu, savukārt vēl viena persona - par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā un sīko huligānismu.

Valsts policija atgādina, ka šodien īpašu uzmanību pievērsīs, lai netiek izmantoti, piemēram, stilizēti formastērpi, Georga lente, simboli "Z" un "V", apkrāsoti transportlīdzekļi vai citi simboli, kas slavina vai attaisno karu. Arī Krievijas karoga izmantošana tiks vērtēta kā karu atbalstoša simbolika. Šādi pārkāpumi šodien netiks pieļauti, un iedzīvotājiem ir jārēķinās ar atbildību - sākot ar administratīvo un beidzot ar kriminālatbildību.

Šorīt Liepājā īsi pirms plkst.7 konstatēts bojāts piemineklis un uz tā uzkrāsots uzraksts "Okupanti". Par šo notikumu ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 185.panta pirmās daļas, tiek skaidroti notikušā apstākļi.

"Ir saprotamas iedzīvotāju emocijas un vēlme paust savu nostāju pret Krieviju, tomēr aicinām iedzīvotājus neiesaistīties huligāniskās un provokatīvās darbībās, tai skaitā īpašumu bojāšanā," uzsver Valsts policija.

Valsts policija kopā ar citiem dienestiem turpina uzraudzīt sabiedrisko kārtību un drošību atbilstoši iepriekš sagatavotam plānam.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks paziņojumā presei aicināja iedzīvotājus nedoties pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā, Daugavpilī Dubrovina parkā vai citviet Latvijā, lai nekļūtu "par aktieriem Krievijas propagandā" un izrādītu cieņu Ukrainas iedzīvotājiem, kas cieš Krievijas sāktajā karā.

Tiesībsargājošās iestādes šodien strādā atbilstoši īpašam sabiedriskās drošības plānam. VP kopā ar citiem dienestiem, kā arī pašvaldībām savā starpā cieši sadarbojas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā.

Policija uzrauga iedzīvotāju kustību Rīgā pie pieminekļa un Uzvaras parka tuvumā, kā arī, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole, kuru solīts stingri kontrolēt.

Tāpat, lai iedzīvotāji varētu justies droši un šī sēru diena norisinātos bez saasinājumiem, Valsts policija piesaistīs resursus Daugavpilī un Latgales reģionā gan no Rīgas, gan citām Valsts policijas reģionālo pārvalžu struktūrvienībām. Arī citās pilsētās un Rīgas mikrorajons šajās dienās būs biežāk redzama policija.

Policija uzraudzīs ne tikai, lai netiktu izmantoti, piemēram, stilizēti formastērpi, Georga lente, simboli "Z" un "V", ko Krievijas karaspēks izmanto iebrukumā Ukrainā, kā arī citi līdzīgi simboli, himnas, apkrāsotas mašīnas vai motocikli, kas slavina vai attaisno karu.

Policija vērsusi uzmanību, ka arī Krievijas karoga, tā dēvēto Doņeckas Tautas Republiku un Luhanskas Tautas Republikas karogu vai vienkārši sarkanu karogu vai sarkanu lentīšu izmantošana šajā dienā tiks vērtēta kā Krievijas karu atbalstoša simbolika.

Vienlaikus policija brīdina iedzīvotājus, kuri 9.maijā iecerējuši savus spēkratus izkrāsot vai aplīmēt karu slavinošās krāsās, pievienot agresora valsts karogus vai citus simbolus, rēķināties, ka policija, konstatējot šādas pretlikumīgas darbības, administratīvā pārkāpuma rīkus izņems, kā arī, pamatojoties uz Administratīvās atbildības likumu, tie var tikt arī konfiscēti, tostarp arī transportlīdzekļi.

Policija vērš uzmanību, ka par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu