Zinātnieki atklāj unikālu "dzelteno ķieģeļu ceļu” Klusā okeāna dzelmē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Ekspedīcija Havaju salu ziemeļu daļā izvērtās visai interesanta mirklī, kad okeāna pētnieki uzgāja kāda sena, izžuvuša ezera nogulsnes, kas vizuāli atgādināja ceļu no dzeltenajiem ķieģeļiem.

To atrada ekspedīcijā ar 68 metrus garo kuģi “Nautilus”, kas pieder Kanādas bezpeļņas organizācijai - Okeānu izpētes fondam.

Ekspedīcijas mērķis ir apsekot Papahanomokukajas Nacionālā jūras muzeja (angliskais saīsinājums – PMNM) teritoriju, kas ir viena no lielākajām aizsargājamām jūras teritorijām, platības ziņā pat apsteidzot visu ASV nacionālo parku kopējo apjomu.

Līdz šim okeānu pētnieki ir apskatījuši vien trīs procentus no šīm teritorijām aptuveni 3000 metru dziļumā.

Lielākā daļa no šīm ekspedīcijām ir pieejama arī videoierakstos internetā, kā arī – tiešsaistē šeit.

Jaunākais atklājums – iepriekšminētais "dzelteno ķieģeļu ceļš" – ļoti pārsteidzis komandas pētniekus. Daži to nosauca par ceļu uz antīko, mītisko salu Atlantīdu.

Realitātē šī senā ezera gultne izskatās pārsteidzoši sausi, ņemot vērā to, ka tā atrodas vairākus tūkstošus metru zem ūdens.

Pētnieki lēš, ka šiem “ķieģeļiem” ir vulkāniska izcelsme, bet “ceļa” plaisas veidojušās vairākkārtīgas gultnes uzkaršanas un atdzišanas rezultātā, visticamāk, vulkānu izvirdumu laikos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu