Melanomas pacientu atbalsta biedrība: ne visiem ārstiem ir pietiekama izpratne par aizdomīgiem ādas veidojumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Melanomas šūnas
Melanomas šūnas Foto: Unsplash

“Pirmo reizi Latvijā ir izstrādātas skaidras kvalitātes prasības dermatologu praksēm, lai sekmētu ādas audzēju, tostarp melanomas, agrīnu diagnostiku un ārstēšanu,” Melanomas modrības mēneša kampaņas “Dzimumzīmei vajag uzmanību!” ietvaros sacīja Olga Valciņa, melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai” vadītāja.

Kā stāstīja Valciņa, lūgums ieteikt labu dermatologu joprojām ir visbiežāk iedzīvotāju uzdotais jautājums biedrībai, un biedrība vēlas sniegt pamatotu un kvalitatīvu atbildi. Diemžēl dermatologu kvalifikācija Latvijā mēdz atšķirties, kas var apgrūtināt ārstēšanu, atzina Valciņa.

«Regulāri saņemam pacientu zvanus par dermatologiem, kuriem nav pietiekamas izpratnes par aizdomīgu ādas veidojumu pārbaudi – ārsts pārbaudes laikā nelūdz novilkt apģērbu, nepārbauda visu ķermeni vai dara to pavirši, vai arī specializējas tikai ādas skaistumkopšanas jomā, pacientu par to neinformējot. Ar jaunajām kvalitātes vadlīnijām aicinām dermatologus «pašdeklarēties», vai viņi tiešām ir gatavi mūsdienīgi, atbilstoši atzītiem starptautiskiem standartiem veikt ādas veidojumu pārbaudi un agrīni atklāt ādas vēzi, kas cilvēkam var glābt dzīvību,» sacīja Valciņa.

Jau pērn ar biedrības un pacientu kopīgiem spēkiem tika izveidots dermatologu «Baltais saraksts», kurā tika apkopoti tie melanomas pacientu iesūtītie ārstu vārdi, kuri profesionāli, iejūtīgi palīdzēja atklāt melanomu. Tomēr ne visi pacienti ziņoja par savu ārstu un daudzi izcili ārsti palika ārpus saraksta.

Tāpēc šogad biedrība ir spērusi soli tālāk un, piesaistot biedrību «Dermatologi pret ādas vēzi» un Latvijas Dermatoonkoloģijas asociāciju, izstrādātas labās klīniskās prakses pamatprasības ādas audzēju agrīnai diagnostikai.

«Mēs, melanomas pacienti, vēlamies, lai arī Latvija ir viena no valstīm, kur ir izstrādātas skaidras vadlīnijas ādas vēža skrīningam, kas palīdzēs sekmīgāk agrīni diagnosticēt ādas vēzi un panākt labākus ārstēšanas rezultātus. Esam gandarīti, ka ar pacientu aktīvu līdzdarbošanos un profesionāļu iesaisti to ir izdevies paveikt un ādas vēža un melanomas ārstēšana tiks pacelta jaunā, kvalitatīvākā līmenī,» uzsvēra Olga Valciņa.

«Dermatologiem, izmantojot specifiskās zināšanas, pieredzi un īpašus instrumentus, ir vislabākās iespējas agrīni atklāt melanomu un citas ādas vēža formas, īpaši tās, kas mēdz «slēpties» dažādās ķermeņa daļās. Taču šīs prasmes ir jāmācās, regulāri jāpapildina un jāatjauno. Ceram, ka jaunās vadlīnijas būs labs dzinulis Latvijas dermatologiem celt kvalifikāciju, kļūt zinošākiem, prasmīgākiem cīņā ar ādas vēzi un melanomu,» sacīja Anda Apine, Latvijas Dermatoonkologu asociācijas vadītāja.

Pievienošanās dermatologu «Baltajam sarakstam» nebūs īslaicīga kampaņa, bet ilgtermiņa projekts. Iepazīties ar jaunajām vadlīnijām un pievienoties «Baltajam sarakstam» varēs arī turpmāk, biedrība regulāri atjaunos informāciju par sarakstu mājaslapā www.soliprieksamelanomai.lv.

Vairāki «Baltā saraksta» dermatologi biedrībai ir pauduši gatavību Melanomas modrības mēneša ietvaros nodrošināt pacientiem ādas veidojumu pārbaudi bez maksas vai par samazinātu maksu.

Informācija par šo iespēju tiks ievietota biedrības mājas lapā nākamo nedēļu laikā.

Vēl šogad maijā biedrība īpaši izglītos iedzīvotājus par ādas pašpārbaužu veikšanu. Šim nolūkam ir sagatavots pierādījumos balstīts informatīvs buklets par ķermeņa ādas pašpārbaužu veikšanu «Ja spēj pamanīt ādas vēzi, tu vari to apturēt», kas būs pieejams arī biedrības mājas lapā. Buklets izstrādāts kopā ar ekspertu komandu, radot drošu, uzticamu informācijas avotu, kas atbilst starptautiskiem kvalitātes kritērijiem.

Kampaņas ietvaros pēc biedrības iniciatīvas top arī trīs īsfilmas par ķermeņa ādas pašpārbaudēm, panākot ātrāku ādas vēža diagnosticēšanu, savlaicīgāku un veiksmīgāku ārstēšanu.

Kampaņa «Dzimumzīmei vajag uzmanību!» noslēgsies ar izglītojošu brīvdabas pasākumu Rīgā, Ķīpsalas pludmalē – pludmales volejbola meistarklasi ar pazīstamu Latvijas pludmales volejbolistu, pacientu un dermatologu dalību, ādas pārbaužu veikšanu u.c. aktivitātēm.

Melanoma pacientu atbalsta biedrība vēlas panākt, lai regulāras ādas pašpārbaudes un dermatologa apmeklējums kļūst par ierastu praksi ikvienam Latvijas iedzīvotājam. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu