Atklāti lielākie alu zīmējumi Ziemeļamerikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Cambridge University Press

Alabamas štatā ASV pētnieki, izmantojot jaunu identifikācijas tehniku, atklājuši lielākos alu zīmējumu paraugus Ziemeļamerikā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Antiquity”, zinātnieki ar 3D modelēšanas tehnoloģiju palīdzību izpētījuši 19. nenosaukto alu Alabamā, atklājot simtiem milzīgu alu sienu zīmējumu, kurus radījuši Amerikas pirmiedzīvotāji.

Jaunā tehnika ļāva zinātniekiem veikt digitālas manipulācijas ar alas telpu un pētīt zīmējumus, ko iepriekš nebija iespējams pienācīgi izdarīt.

Ala oficiāli ir zināma kā 19. nenosauktā ala. Tā atrodas Alabamas ziemeļos un zem zemes stiepjas kilometriem tālu. Salas griestus rotā simtiem ieskrāpētu figūru.

Foto: Cambridge University Press

Arheologi ir aplēsuši, ka alu zīmējumi radīti pirms aptuveni 1000 gadiem, kad šajā reģionā dzīvojuši Amerikas pirmiedzīvotāji. Zīmējumos, visticamāk, attēloti pazemes gari.

Fotogrammetrija ir 3D modelēšanas tehnika, ar kuru pēc objekta fotogrāfiskā attēla nosaka objekta formu, izmērus un stāvokli.

“Mēs zinājām, ka alā ir Amerikas pirmiedzīvotāju māla piktogrammas, tāpēc mēs izmantojām 3D fotogrammetrijas dokumentāciju, lai palīdzētu pārvaldīt un saglabāt tās,” pauda pētnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu