Golubeva: Mugurkauls nav tikai tvitera publikas griba, mugurkauls vispirms ir Satversme

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

"Tvitera publikas prasības pēc stingrākas reakcijas no policijas diemžēl nesakņojas pašreizējos Latvijas likumos. Mugurkauls nav tikai tvitera publikas griba, mugurkauls vispirms ir Satversme," trešdienas, 11.maija, rītā TV3 raidījumā "900 sekundes" uzsvēra iekšlietu ministre Marija Golubeva.

Neskatoties uz pārmetumiem, demisionēšanas iespējas Golubeva neizskata, jo uzskata, ka policija nodrošināja likumu ievērošanu. Slikta un neētiska rīcība vēl nav likuma pārkāpums, policijas nevēršanos pret pie pieminekļa Pārdaugavā sanākušajiem, skaidroja politiķe.

"Tvitera publikas prasības pēc stingrākas reakcijas no policijas diemžēl nesakņojas pašreizējos Latvijas likumos. [..] Ir dzirdēts, ka vispār nevajadzēja ļaut 9.maijā likt ziedus. Bet Latvijas Satversme neparedz šādas darbības. Mugurkauls nav tikai tvitera publikas griba, mugurkauls vispirms ir Satversme. Es, kā iekšlietu ministre, neuzskatu, ka mums būtu jādara kaut kas, kas nav pamatots Latvijas likumos un Satversmē."

Viņa piebilda, ka "nosoda tos cilvēkus, kas svin Krievijas agresiju".

"Es nekādā gadījumā nedomāju, ka neētiska uzvedība ir tas pats, kas nelikumīga uzvedība. Mums jārīkojas stingri likuma robežās.

Diemžēl arī slikta uzvedība reizēm ir likumīga."

Komentējot pieļautās kļūdas šo divu dienu laikā, ministre kā vienīgo kļūdu norādīja, ka policijas reakcija varēja būt ātrāka. "[Policija] varbūt varēja ierasties ātrāk lielākā skaitā. Ātrāk atdalīt tos cilvēkus, kas kaut ko pārkāpa, piemēram, skandēja Krievijas armiju slavinošu mūziku vai ieradās ar Krievijas karogiem. Ātrāk viņus atdalīt, izolēt, aizturēt. Jāatzīst, ka es no plkst. 6.00 biju kontaktā ar policiju, un policija darīja diezgan daudz, lai šo situāciju novērstu.

Varbūt bija zināma atturība no provokācijām."

Tāpat ministre apgalvoja, ka situācija saistībā ar 9. maiju nav nekāds pārsteigums, taču, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad pasākumi netika pieļauti. "Tika sodīti cilvēki, sastādīti protokoli, kas kaut kādā veidā ar simboliku vai saviem izteicieniem slavēja Krievijas agresiju," viņa izteicās.

Golubeva atzinīgi vērtēja policijas darbu 9.maijā, bet piebilda, ka cilvēku pulcēšanās un ziedu nolikšana nākamajā dienā nebija gaidīta. Ministre norādīja, ka par notikumiem 10. maijā policija uzzinājusi no medijiem un Valsts drošības dienesta (VDD).

"Policija strādāja ļoti labi, darīja visu saskaņā ar Latvijas likumiem. Cik man ir zināms, policija uzzināja no VDD, gan arī paši no sociālo tīklu monitoringa, ka pēkšņi cilvēki pasludināja, ka Rīgas dome ar traktoru nošķūrējusi ziedus. Nebija plānots, ka cilvēki nāks atkal un liks jaunus ziedus," uzsver Golubeva. "Tiklīdz policija uzzināja par to, ka cilvēki aicina to darīt, viņi sākumā nosūtīja policistus, bet, kā izrādījās, tie cilvēki, kas izvēlējās piedalīties šajā pasākumā bija vairāk."

Tāpat Golubeva sacīja, ka notikumi 10.maijā juridiski neklasificējas kā pasākums, bet kā pulcēšanās.

"Šo pulcēšanos neizdevās uzreiz novērst, jo cilvēkus par ziedu nolikšanu aizturēt nevar. Sāk aizturēt no brīža, kad tiek pausta necieņa, izmantojot simbolus, žestus vai dziesmu atskaņošanu."

Ministre uz jautājumu, kam par notikušo būtu jāuzņemas atbildība, atbildēja, ka notikumi 10. maijā ir "sabiedrības stāvokļa indikācijas".

"Tiklīdz sāka pulcēties vairāk nekā 100 cilvēku, policija nosūtīja vairāk papildspēku. Cik man ir zināms, arī sāka aizturēšanu. Līdz plkst. 23.00 lielākā daļa cilvēku tika izkliedēti, daži diemžēl ar spēka pielietošanu, bet tas bija pilnīgi pamatoti. Un tad objekts tika slēgts," sacīja ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu