Apcietināts jaunietis, kurš pie okupantu pieminekļa bija ietinies Krievijas karogā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
10. maija svinības pie Uzvaras parka
10. maija svinības pie Uzvaras parka Foto: Kadrs no TVNET video

Otrdien, 10. maijā, pie okupantu pieminekļa Pārdaugavā, portāls TVNET  iemūžināja situāciju, kurā Rīgas pašvaldības policistam neizdevās kādam jaunietim ieskaidrot, ka par agresorvalsts karoga nēsāšanu pienākas administratīvais sods, tāpēc soda vietā viņš saņēma atvainošanos no likumsargiem. Vakara gaitā šis jaunietis tika aizturēts, bet dažas dienas vēlāk tapa zināms, ka jaunietim par notikušo ir piemērots apcietinājums, bet par notikušo tiks vērtēta Rīgas pašvaldības policijas darbinieka rīcība.

 "Šajā gadījumā jāatzīst, ka sākotnējā Rīgas pašvaldības policijas darbinieku rīcībā bija kļūda, proti, personu bija pamats jau uzreiz (video redzamajā situācijā) aizturēt, taču aizturēšana notika vēlāk līdz ar administratīvā procesa sākšanu par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā," portālam TVNET norādīja RPP pārstāvis Toms Sadovskis. Viņš informēja, ka par šādu pārkāpumu fiziskai personai likumā paredzēts sods līdz 350 eiro.

"Vienlaikus Rīgas pašvaldības policijā sākta dienesta pārbaude par policijas darbinieku rīcību notikuma vietā," tā Sadovskis.

Kā zināms portālam TVNET, Valsts policijā (VP) par šo gadījumu tika sākts kriminālprocess par iespējamu kara noziegumu attaisnošanu. Šis kriminālprocess tika nodots Valsts drošības dienestam (VDD) turpmākai izmeklēšanai.

VDD plašākus komentārus par šo jaunieti, kurš staigāja ar Krievijas karogu uz pleciem, portālam TVNET pagaidām atturējās sniegt, vien informēja, ka viņam ir piemērots apcietinājums.

VDD informēja, ka no VP ir pārņēmis divus kriminālprocesus, kas uzsākti saistībā ar darbībām 10. maijā,

pamatojoties uz Krimināllikuma 74.1. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm. Viens no kriminālprocesiem sākts saistībā ar Krievijas kara noziegumu iespējamu slavināšanu un attaisnošanu, savukārt otrs – saistībā ar Latvijas okupācijas publisku noliegšanu.

"Abi kriminālprocesi uzsākti, VP koordinējot savas darbības ar VDD.

Attiecībā uz konkrēto gadījumu varam norādīt, ka kriminālprocesa ietvaros ceturtdien, 12. maijā, vienai personai ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis noteikts apcietinājums.

Izmeklēšanas interesēs VDD pašlaik no plašākiem komentāriem atturas," tā VDD.

Savukārt ziņu aģentūra LETA piektdien, 13. maijā, ziņo, ka ceturtdien, 12. maijā, tiesa kriminālprocesā piemērojusi apcietinājumu jaunietim, kurš tiek turēts aizdomās par darbībām, kas vērstas uz Krievijas kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu. Šis apcietinātais jaunietis, kā ziņo LETA, redzams 10. maijā fiksētajos video un foto materiālos pie padomju pieminekļa Pārdaugavā ar Krievijas karogu uz pleciem. Sākotnēji jaunietim bija neliela diskusija ar pašvaldības policistiem par Krievijas karogu kā militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu. Policisti, brīdinot par administratīvo atbildību, lūdza noņemt Krievijas karogu, tomēr pēc diskusijas jaunietis turpināja staigāt ar karogu, bet pie pieminekļa sanākušie šādu sarunas iznākumu uzņēma ar ovācijām.

VDD arī aģentūrai LETA nekomentēja, tieši kādas darbības personai inkriminētas, tomēr apliecināja, ka drošības līdzeklis noteikts apcietinājums.

Jau ziņots, ka par nesankcionētas pulcēšanās organizēšanu pie pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija pie atbildības sauks vismaz četras personas - bijušos Rīgas domniekus Alekseju Rosļikovu un Vadimu Baraņņiku un arī Latvijas Krievu savienības pārstāvjus. 

Tāpat vēstīts, ka saistībā ar notikumiem 10.maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija sākusi trīs kriminālprocesus un 20 administratīvā pārkāpuma procesus. 

Valsts policijas priekšnieks arī pieņēmis lēmumu atstādināt no dienesta pienākumu pildīšanas trīs VP Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas, ziņo VP.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks trešdienas rītā LTV "Rīta panorāmā" pastāstīja, ka pie atbildības tiks saukti "faktiski sapulces" organizētāji. Tie esot vismaz kādi četri cilvēki, kuri aicināja cilvēkus atkārtoti doties pie pieminekļa.

Jau ziņots, ka 9.maijā, neskatoties uz aicinājumiem nedoties pie pieminekļa, vairāki tūkstoši cilvēku, tostarp, Krievijas vēstniecības pārstāvji, dienas laikā novietoja ziedus pakājē. Otrdienas rītā pašvaldība atnestos ziedus aizvāca, tostarp izmantojot traktoru.

Ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsauca asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt bija gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki. Tā rezultātā otrdienas vakarā pie pieminekļa atkal bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, tostarp tādi, kas slavināja Krievijas agresīvo rīcību. Galvaspilsētas pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange TV3 uzstāja, ka ziedu aizvākšana bijusi saskaņota ar policiju un iekļauta kopējā drošības pasākumu plānā. Savukārt Ruks noliedza, ka policija būtu bijusi tā, kas aicināja novākt ziedus - tas bijis pašvaldības atbildības jautājums. Policijas priekšnieka vērtējumā, situācijas eskalāciju otrdien izraisīja ziedu novākšana pie pieminekļa no rīta, bet tālāk jau policija cīnījusies ar sekām.

Foto: Policija 11. maija rītā dežurē pie tā sauktā Uzvaras pieminekļa:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu