Krievu okupanti no ukraiņu muzeja nozaguši skitu dārgumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Skitu dārglieta
Skitu dārglieta Foto: AP/Scanpix

Krievijas zaldāti no Melitopoles novadpētniecības muzeja Ukrainā nupat  nozaguši 2300 gadu senus skitu zelta artefaktus. Ziņo, ka līdz ar dārgumiem krievu gūstā nonācis arī muzeja darbinieks.

Skiti ir senas ciltis, kas dzīvoja Melnās jūras ziemeļu piekrastē no 7. gadsimta pirms mūsu ēras līdz mūsu ēras 3. gadsimtam. Viņi no zelta darinājuši daudzus skaistus artefaktus.

Melitopole atrodas Ukrainas dienvidaustrumos un Krievijas okupantu nagos atrodas jau kopš 1. marta, vēsta ārvalstu mediji.

Krievi ir “paņēmuši mūsu skitu zeltu. Tā ir viena no lielākajām un dārgākajām kolekcijām Ukrainā. Tagad mums nav zināms, uz kurieni viņi to aizveda...” teicis Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs.

Kad krievu okupanti ienāca pilsētā, Fjodorovs bija spiests atstāt mēra amatu.

Muzeja direktore Leila Ibrahimova laikrakstam “New York Times” apstiprināja, ka notikusi zādzība. Nozagto artefaktu vidū ir vismaz 189 zelta priekšmeti, to skaitā puķu formas ornamenti un zelta šķīvji. Viņa arī minēja, ka dažus no šiem zelta priekšmetiem darinājuši senie grieķi un izmantojuši, lai tirgotos ar skitiem.

Krievu zaldāti līdz ar zelta artefaktiem kabatās sabāzuši arī 300 gadu senas zelta monētas, kā arī senus ieročus un medaļas.

Ibrahimova pastāstīja, ka līdz marta vidum krievi viņu turēja gūstā. Savukārt vēl viena muzeja darbiniece nolaupīta 30. aprīlī, jo atteikusies izpaust atlikušo skitu dārgumu atrašanās vietu.

Izdevuma “Live Science” žurnālistiem gan neizdevās sazināties ar Ibrahimovu, lai apstiprinātu nolaupīšanas stāstu.

Nav īsti skaidrs, ko krievu zaldāti iesāks ar nolaupītajiem artefaktiem. Iespējams, tos var pārdot vai izstādīt Krievijā vai Krievijas okupētajās teritorijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu