Pieminekļi savārgušiem komunisma upuriem. Čehijas tēlnieka spožums un posts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

2022. gadā Olbrams Zoubeks, viens no nozīmīgākajiem 20. gadsimta otrās puses čehu tēlniekiem, svinētu savu 96. dzimšanas dienu. Viņa skulptūras ir viegli atpazīstamas no pirmā acu uzmetiena – parasti tās ir garas, slaidas figūras ar apzeltītiem elementiem.

Tēli vienmēr ir noliekti it kā kustībā vai skaidri žestikulē. Kas bija Olbrams Zoubeks un kur var redzēt viņa darbus?

Olbrams Zoubeks dzimis 1926. gada 21. aprīlī Prāgā un pēc Otrā pasaules kara pabeidza Mākslas un amatniecības akadēmiju Prāgā.

Viņš nodarbojās ar renesanses ornamentu (sgraffito) restaurāciju un veidoja skulptūras un pieminekļus.

Piemēram, Zoubeks ir Jana Palaha – studenta, kurš 1969. gadā Prāgā aizdedzinājās, protestējot pret padomju armijas okupāciju Čehoslovākijā, – nāves maskas autors.

Olbrams Zoubeks pārmaiņus dzīvoja Prāgā un Austrumčehijas pilsētā Litomišlā, kur viņa vārds ir redzams gandrīz visur. Mākslinieks nomira 2017. gadā, 91 gada vecumā.

Viena no slavenākajām Olbrama Zoubeka skulptūrām atrodas viņa iemīļotajā pilsētā Litomišlā, mākslinieka otrajā mājā.

Pilskalna revitalizācijas laikā klostera dārzā bija izvietotas Zoubeka skulptūras.

Tās var atrast blakus bijušajam piaristu klosterim, starp divām baznīcām, netālu no slavenās Litomišlas pils – renesanses pērles, kas iekļauta UNESCO sarakstā.

Baseins ar Olbrama Zoubeka skulptūrām, kas bija viņa dāvana pilsētai, atrodas dārza vidū. Tūristi var aplūkot Zoubeka skulptūru kolekciju arī pils pagrabos. Dārzos atrodas lapene, no kuras paveras skaists skats uz pilsētu.

Zoubeka daiļrades piemērus var atrast arī Krnovā.

Skulptūru grupa “Dzīves prieks” ir vērtīgs mākslasdarbs no laikiem, kad tēlnieks savu uzskatu dēļ bija neērts komunistu valdībai un oficiāli nevarēja strādāt kā mākslinieks.

Zoubeka slavenākais piemineklis ir veltīts Čehoslovākijas komunistiskā režīma upuriem un visiem 20. gadsimta 50. gadu politieslodzītajiem.

Tas atrodas Prāgā, Malastranā, Petrīnas kalna pakājē. Piemineklis sastāv no sašaurinātām kāpnēm un septiņiem bronzas tēliem. Novārgušu vīriešu figūras simboliski attēlo komunistiskā režīma nometņu ieslodzīto pazemojumu un ciešanas.

Miladas Horakovas piemineklis Prāgā ir vēl viens no Zoubeka darbiem, kas atrodas Prāgas Smihovas rajonā un arī piemin nevainīgo Čehoslovākijas komunistiskā režīma upuri no 20. gadsimta otrās puses.

Milada Horakova bija advokāte un deputāte, kas kļuva neērta tā laika valdībai, tāpēc 1950. gadā tika notiesāta un sodīta ar nāvi.

Miladas Horakovas statuja ir izgatavota no bronzas. Viņa stāv ar muguru pret ielu, ar noliektu, mazliet nedabiska izmēra galvu. Blakus uz piemiņas plāksnes ir zelta roze un cilpa.

Piemineklis atrodas parkā pie evaņģēliskās baznīcas, kur Milada Horakova regulāri apmeklēja dievkalpojumus visas dzīves laikā.

Apmeklējot Kromeržīžu, ir vērts apskatīt ne tikai UNESCO sarakstā iekļautos dārzus, bet arī Olbrama Zoubeka darbus.

Tie piemin Kromeržīžas holokausta upurus, kā arī vienu no trim Otrā pasaules kara laikā iznīcinātajām Kromeržīžas sinagogām. Viens no pieminekļiem atrodas bijušā ebreju rajona centrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu